Audi A6 hybrid

Written by on 18 april 2015 in hybride - 1 CommentDe Audi A6 is in 1994 op de markt gekomen en is wereldwijd de beste verkopende sedan van het Duitse automerk. Niet verwonderlijk dat men in 2011 de Audi A6 Hybrid lanceerde: een A6 met een benzine- én een elektromotor. In 2014 is de Audi A6 Hybrid uit de verkoop gehaald, vanwege tegenvallende verkopen.Audi A6 Hybrid

De Audi A6 is reeds in haar vierde generatie na de lancering van de A6 in 1994. De auto was niet helemaal nieuw; de Duitse autofabrikant borduurde voort op het succes van de Audi 100. De Audi A6 komt uit in de hogere middenklasse en is in verschillende carrosserievarianten verkrijgbaar. De auto doet het goed in het zakelijk verkeer (lease). De A6 kan zich als een wolf in schaapskleren vermommen: hij kan worden voorzien van enorm krachtige motoren met meer dan 500 pk (RS6 (plus)), terwijl je van buitenaf een ‘gewone’ gezinsauto ziet.

Audi A6 hybrid 1Om mee te gaan met het ‘groene rijden’ kon een hybride uitvoering van de Audi A6 niet uitblijven. Deze is in 2011 dan ook op de markt gekomen. De verkopen blijven echter achterwege, slechts 4.000 stuks wereldwijd, waarvan ruim 3.200 in Azië zijn verkocht. In Nederland heeft de tegenvallende verkoop voornamelijk te maken met het feit, dat ondanks de keuze voor een hybride aandrijving, er geen enkel financieel voordeel (bijtelling) was te halen.

De A6 heeft met name zakelijke rijders als klantgroep en die kijken toch veel naar de bijtelling in de lease. Deze bleef vanwege de relatief hoge uitstoot, in de hoogste schaal. Je betaalde daarentegen wel meer voor de auto. Zelfs een schone diesel, kan minder CO2 uitstoot hebben en is goedkoper in de aanschaf. In 2014 besluit men dan ook de staken met de verkoop van de Audi A6 Hybrid. Of Audi in de toekomst een andere (semi)elektrische aandrijving in de A6 plaatst … de tijd zal het leren!

Design

Het design van de vierde generatie Audi A6 is helemaal in lijn met de weg die Audi met al haar modellen is ingeslagen. Na de Audi A1 is de A6 het tweede model dat de zeshoekige grille en de scherp gesneden koplampen heeft gekregen. Ten opzichte van de vorige generatie, is de Audi A6 niet langer, maar wel wat breder en lager geworden. De auto is tevens lichter geworden, doordat met meer dan 20% van de auto van het lichtgewicht aluminium heeft gemaakt. De Audi A6 deelt de bodemplaat met de Audi A7.

Uitrusting

De Audi A6 Hybrid is net als de ‘gewone’ A6 verkrijgbaar in verschillende uitrustingsniveaus, zoals de Proline en Proline Plus. Audi heeft een uitgebreid assortiment aan opties en accessoires, veelal aangeboden in een pakket, waarmee jij jouw Audi A6 kan uitrusten en aankleden naar eigen smaak en wens. Omdat de Audi A6 Hybrid niet meer nieuw te koop is, maar wel op de markt van gebruikte auto’s, kun jij door even goed te zoeken zeker een A6 Hybrid vinden met veel opties en extra’s.

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 238 kilometer per uur
  • Acceleratie (0-100 km/u): 7,3 seconden
  • Gecombineerd vermogen: 245 pk
  • Gecombineerd gemiddeld verbruik: 6,2 liter per 100 kilometer
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 145 gram per kilometer

De Audi A6 Hybrid heeft een 2.0 TFSI benzinemotor (211 pk) en een elektromotor (54 pk), samen goed voor 245 pk. De motoren drijven de voorwielen aan. Een aangepaste 8-traps Tiptronic automaat verzorgt de transmissie.

Audi A6 hybridDe accu’s zijn in de bagageruimte weggewerkt. De koeling van de accu’s gebeurt via de interne ventilatie van de auto en een eigen koelsysteem. Zo zijn de accu’s gegarandeerd gekoeld, wat de prestaties van de accu’s ten goede komt. De Audi A6 Hybrid biedt de mogelijkheid om zowel hybride, als volledig elektrisch of alleen op de benzinemotor te rijden. De maximale snelheid op alleen de elektromotor is 100 kilometer per uur. De capaciteit van de accu’s is beperkt, dus volledig elektrisch rijden kan slechts voor enkele kilometers.

Concurrentie

De Audi A6 komt uit in het hogere middensegment en kent in deze klasse veel concurrenten. Men heeft allen de zakelijke rijder als beoogde klant. Steeds meer zijn de merken op zoek naar de juiste combinatie van elektrisch rijden en een verbrandingsmotor die de luxe, comfort en het rijgenot die men gewend is, garanderen kan. Hierbij houdt men zorgvuldig de Nederlandse fiscale wet-en regelgeving in de gaten. Hierin wordt bepaald hoe schoon je auto moet zijn om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel (bijtelling). Voor deze groep auto’s is dat een zeer bepalend verkoopargument. Concurrenten die eveneens zijn voorzien van een (semi)elektrische aandrijving, zijn bijvoorbeeld: BMW 5 serie, Mercedes-Benz E-klasse, Lexus GS.

Prijzen en bijtelling

De nieuwprijs van een Audi A6 Hybrid is niet meer van toepassing. Wel kom je nog exemplaren tegen op de markt van gebruikte auto’s. Op Autoscout24.nl staan meerdere Audi A6 Hybrid modellen vanaf circa € 30.000,-.

Wil jij meer weten over de actuele modellen van Audi met (semi-) elektrische aandrijving? Kijk dan op www.audi.nl

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!One Comment on "Audi A6 hybrid"

  1. Joud 31 mei 2020 at 13:51 ·

    Thanks! And thanks for sharing your great posts every week!

Leave a Comment