Audi A8 Hybrid

Written by on 18 april 2015 in hybride - 1 CommentDe Audi A8 is het vlaggeschip uit het assortiment van de Duitse autofabrikant. De Audi A8 rijdt al vanaf 1994 op de Nederlandse wegen en is inmiddels al meerdere generaties doorontwikkeld. Vanaf 2012 is er ook een hybride Audi A8 leverbaar. Een benzinemotor is gecombineerd met een elektromotor. Audi zet vanaf 2016 in op een plug-in hybride Audi A8 waarbij een dieselmotor samen gaat werken met een elektromotor. Deze techniek is gelijk aan de Audi Q7 e-tron.Audi A8 hybrid

De Audi A8 zag in 1994 het levenslicht. De luxe sedan heeft een aluminium carrosserie, wat veel in gewicht bespaart en voor die tijd uniek is. Het zal de toon zetten voor de ontwikkeling van vele latere auto’s uit de Audi fabrieken. De Audi A8 is in die tijd de enige auto in zijn klasse met optioneel vierwielaandrijving. Vanaf 1996 komt er een S-versie, één van de eerste sportieve limousines op de markt. In 1999 verschijnt de variant met langere wielbasis. Al met al kan gesteld worden, dat Audi met haar A8 op veel fronten haar concurrentie in het premiumsegment, zoals de BMW 7 serie en de Mercedes-Benz S klasse de loef heeft afgestoken. Vanaf 2012, inmiddels al in de derde generatie, is er ook de Audi A8 Hybrid verkrijgbaar. Een 2.0 liter TFSI benzinemotor werkt samen met een elektromotor.

Audi heeft in 2015 de Audi Q7 e-tron uitgebracht, een SUV met een plug-in dieselhybride aandrijving. Dezelfde techniek zal ook in de A8 worden toegepast. Dit is de volgende stap in de ontwikkeling van de Audi A8.

Design

Audi A8 HybridHet design van de Audi A8 van de derde generatie is imponerend en sportief. De grootte van de auto speekt direct duidelijke taal: je hebt hier te maken met een auto van formaat. Letterlijk en figuurlijk, want de auto is niet alleen groot, hij is rijkelijk aangekleed en uitgerust. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit. Over elk detail is nagedacht. Er is geen lijn aan de auto die geen functie heeft. De auto staat op 18” lichtmetalen wielen, die je naar wens kunt wisselen tot wel 21”, wat de auto een nog imposantere uitstraling geeft!

Vind je een gewone A8 niet genoeg, kies dan voor de variant met verlengde wielbasis. De wielbasis, en daarmee de gehele auto, is ruim 12 centimeter langer. Deze extra ruimte komt vooral de passagiers achterin ten goede!

Uitrusting

Wat betreft de uitrusting van de Audi A8 Hybrid ontbreekt het je aan niets. Standaard waan jij jezelf al in een luxueuze auto, met wortelnotenhouten accenten, airconditioning, LED verlichting en uitgebreide audio, infotainment en navigatie. De A8 wordt ook aangeboden in de Proline en Proline S uitvoering. Naar wens kun je jouw Audi A8 verder uitrusten met vele opties en accessoires.

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 235 kilometer per uur
  • Acceleratie (0-100 km/u): 7,7 seconden
  • Gecombineerd vermogen: 245 pk
  • Gecombineerd brandstofverbruik: 6,4 liter per 100 kilometer
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 147 gram per kilometer
  • Actieradius (alleen elektrisch): 3 kilometer

Audi A8 Hybrid 1De Audi A8 Hybrid is voorzien van een 2.0 liter TFSI benzinemotor (4 cilinders/16 kleppen) en een elektromotor. De elektromotor wordt gevoed door een lithium-ion accu, die wordt opgeladen door  vrijkomende energie bij het verminderen van snelheidhet om te zetten in stroom, welke wordt opgeslagen in de accu. De elektromotor dient primair ter ondersteuning van de benzinemotor.

Het is mogelijk om 100% elektrisch te rijden op de elektromotor, al is de afstand beperkt tot slechts 3 kilometer. De transmissie wordt verzorgd door een Tiptronic automaat. De Audi A8 krijgt medio 2016 dezelfde techniek onder de motorkap als de Audi Q7 e-tron. De plug-in hybride techniek is volgens de Duitsers dé techniek waar de komende generatie auto’s mee uitgerust moet worden.

Concurrentie

De concurrentie van de Audi A8 Hybrid moet gezocht worden bij de limousines van andere premium automerken, die eveneens zijn voorzien van een hybride aandrijving. Denk aan de BMW 7 Activehybrid, Lexus LS600h, Mercedes-Benz S400 Hybrid of S500 plug-in Hybrid.

Prijzen en bijtelling

Een Audi A8 Hybrid heeft een vanafprijs a ruim € 93.000,-. Ondanks de hybride aandrijving is de CO2 uitstoot niet laag genoeg om in aanmerking te komen voor korting in de bijtelling. Er dient het volle pond te worden betaald.

Wil jij meer weten over de Audi A8 en actuele ontwikkelingen met betrekking tot de Audi A8 en het ‘groene rijden’? Kijk dan op www.audi.nl! De Audi A8 Hybrid staat anno 2015 wel in de brochure van Audi, maar niet in de prijslijst. Rij-impressies met de Audi A8 Hybrid vind je legio op internet.

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!One Comment on "Audi A8 Hybrid"

  1. Stepanov 31 mei 2020 at 15:27 ·

    Thank you for this post. Its very inspiring.

Leave a Comment