Audi Q5 Hybrid

Written by on 30 april 2015 in hybride - No commentsVanaf 2011 heeft Audi de Audi Q5 Hybrid in het assortiment. Het is voor de Duitse autofabrikant het eerste model dat men uitrust met een hybride aandrijving. De Audi Q5 is een cross-over SUV. Met de Audi Q5 Hybrid heeft men de moderne, krachtige en efficiënte verbrandingsmotoren weten te koppelen aan een elektromotor. Het resultaat is meer vermogen en een kleinschalig winst op het gebied van het ‘groene autorijden’. Alle beetjes helpen, moet ook Audi hebben gedacht!Audi Q5 Hybrid

De Audi Q5 is een middelgrote SUV en is in 2008 geïntroduceerd. Vanzelfsprekend werd de Q5 direct als de kleine broer van de grote SUV, de Audi Q7 bestempeld. Later zal er ook een Audi Q3 komen, die qua formaat weer onder de Q5 is te plaatsen. Het uitbreiden van het aanbod in SUV modellen zoals Audi dit met de Q-reeks heeft gedaan, is niet uniek. Autofabrikanten als Volvo, Volkswagen en zelfs Porsche hebben ook kleinere SUV’s uitgebracht naast hun populaire full-size SUV modellen.

Audi Q5 hybridIn 2010 presenteert men de Audi Q5 Hybrid Quattro: een vierwiel aangedreven auto met erbrandingsmotor en een elektromotor! Vanaf eind 2011 is hij leverbaar. De Audi Q5 met hybride aandrijving verricht geen wonderen, maar de auto is wel veel zuiniger. Er kan zelfs een kleine afstand volledig elektrisch worden gereden. Deze combinatie van motoren zal later ook worden geplaatst in andere modellen, zoals de Audi A6 Hybrid en Audi A8 Hybrid.

Design

Het design van de Audi Q5 is geheel in stijl van de andere Audi modellen. De grote grille in de neus, de koplampen, alles is herkenbaar Audi. De Q5 staat op hetzelfde platform als de Audi A4 (2007). Er zijn optioneel uitrustingspakketten verkrijgbaar die ook impact hebben op het uiterlijk van de auto. Een sportief pakket (S-line) heeft onder andere een sportieve bumper en diffuser in de achterbumper. Het onderstel is iets verlaagd. Kies je voor het Offroad pakket, dan komen er extra beschermlijsten om de wielkasten, onder de bumpers en op de dorpels. Dit geeft de auto een stoer off-road uiterlijk.

Uitrusting

De Audi Q5 Hybrid heeft standaard een uitgebreide audio installatie (Bang & Olufson)en navigatiesysteem. De auto komt standaard ook met veel technologische systemen ten behoeve van veiligheid en rijcomfort, 19” lichtmetalen wielen én vierwielaandrijving. Deze opties zouden in andere modellen tegen meerprijs verkrijgbaar zijn, maar men heeft de Q5 met hybride aandrijving extra aantrekkelijk willen maken door het standaard aan te bieden. Door middel van opties en accessoires tegen meerprijs, al dan niet in pakketten aangeboden, kun jij jouw Q5 verder naar wens uitrusten. Denk aan het sportieve S-Line pakket of het ProLine pakket met onder andere Xenon verlichting, alarminstallatie en volautomatische airconditioning.

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 222 kilometer per uur
  • Acceleratie (0-100 km/u): 7,1 seconden
  • Gecombineerd vermogen: 245 pk
  • Gecombineerd brandstofverbruik: 6,9 liter per 100 kilometer
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 159 gram per kilometer
  • Actieradius (alleen elektrisch): 3 kilometer
  • Actieradius (gecombineerd): 1.000 kilometer

Audi Q5 hybrid 1De Audi Q5 Hybrid Quattro is uitgerust met een 2.0 liter TFSI benzinemotor (211 pk) en een elektromotor (54 pk). Het gecombineerde vermogen komt uit om 245 pk. De motorcombinatie is uitgerust met een start-stop systeem, voor nog meer besparing aan brandstof. De transmissie wordt verzorgd door een nieuwe 7-traps S-tronic automaat, die tot dan toe niet eerder in andere Audi modellen is aangeboden.

De elektromotor ondersteunt de verbrandingsmotor en je hebt er het meest aan in de gecombineerde werking. Je kunt echter ook volledig elektrisch rijden, al is dat slechts voor een afstand van 3 kilometer. De lithium-ion accu wordt opgeladen middels het recuperatieve remsysteem. De elektromotor fungeert tevens als dynamo. Bij het verminderen van snelheid, ofwel remmen op de motor, zet de dynamo de vrijgekomen energie om in stroom en slaat dit op in de accu.

Concurrentie

De Audi Q5 Hybrid heeft concurrentie van andere (compacte) SUV modellen met (plug-in) hybride aandrijving. Je kunt denken aan de Lexus NX300h, BMW X6 ActivHybrid, Land Rover Range Rover Sport Hybrid. Jaren na de introductie van de Audi Q5 hybrid komen meerdere automerken met plug-in hybride uitvoeringen van hun SUV modellen, zoals de BMW X5, Porsche Cayenne of Volvo XC90. Ook een plug-in hybride SUV, maar heel aantrekkelijk geprijsd, is de Mitsubishi Outlander PHEV.

Prijzen en bijtelling

Een Audi Q5 Hybrid heeft een vanafprijs a € 67.370,- De bijtelling is nog steeds 25% (in fiscale wet- en regelgeving 2015), gezien de CO2 uitstoot niet in aanmerking komt voor korting.

Wil jij meer weten over de Audi Q5 Hybrid en actuele aanbiedingen? Kijk dan op www.audi.nl.

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment