belastingvoordeel elektrische autoBelastingvoordeel elektrische auto

Mede door de ontwikkeling op technisch gebied, wordt elektrisch rijden meer populair. De techniek maakt het mogelijk om steeds verder te kunnen rijden op een accupakket, al dan niet in combinatie met een conventionele verbrandingsmotor. De capaciteit van accu’s neemt sterk toe, terwijl het formaat kleiner wordt. Steeds vaker zie je ‘gewone’ modellen van auto’s ook in een elektrische of (plug-in) hybride variant verschijnen. Waarom kies je voor een elektrische auto? De voordelen van elektrische auto’s zijn er legio. Eén ervan is het belastingvoordeel dat je geniet. Daar staat wel een hogere aanschafprijs tegenover. Je verdient die extra kosten zeker terug door het belastingvoordeel en de zeer lage kosten per kilometer, doordat je veel minder of zelfs géén benzine of diesel meer hoeft te tanken. Hoe zit dat met het belastingvoordeel van een elektrische auto?

Belasting auto

In Nederland betaal je belasting bij zowel de aanschaf als ook bij het gebruik van een auto. Bij de aanschaf betaal je de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). De belasting op het gebruik van de auto betaal je onder andere via de accijns op brandstof en de periodieke wegenbelasting, ook wel: motorrijtuigenbelasting genaamd. Rijd je een auto van de zaak die je ook privé gebruikt, dan betaal je ook bijtelling.

Belastingvoordeel elektrische auto

belastingvoordeel elektrische autoOmdat de overheid de milieuvoordelen ziet van het rijden in een elektrische auto ten opzichte van een auto met verbrandingsmotor, stimuleert het de (potentiële) berijders met belastingvoordelen. Omdat niet alleen de techniek stilstaat, maar ook de economie, veranderen de belastingregels ook in de loop der jaren. De hieronder weergegeven informatie heeft een peildatum van 01 januari 2015 (fiscale wet- en regelgeving).

BPM
Bij de aanschaf van een auto met elektrische aandrijving, betaal je géén BPM (nihiltarief). Dit scheelt aanzienlijk in de aanschafkosten. Een elektrisch aangedreven auto kost dan nog steeds méér dan een auto met verbrandingsmotor. Dat heeft vooralsnog met hoge ontwikkelingskosten van de nieuwe generatie auto’s te maken. Indien de overheid hier ook nog BPM bovenop doet, maakt zij de elektrische auto zeer onaantrekkelijk.

Wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting)
Heeft jouw elektrische auto een CO2-uitstoot van 50 gram per kilometer of minder? Dan betaal je géén wegenbelasting (nihiltarief). Na 01 januari 2016 geldt deze regeling alleen nog maar voor 100% elektrische auto’s. Alle plug-in hybride auto’s met een CO2-uitstoot tot en met 50 gram gaan dan halftarief betalen.

Bijtelling
Als je een auto van de zaak ook privé gebruikt (meer dan 500 kilometer per jaar), dan ziet de overheid dit als een vorm van extra inkomsten. En over inkomsten betaal je nu eenmaal inkomstenbelasting. De belasting op privé-gebruik van een auto van de zaak, wordt bijtelling genoemd.

Het standaard bijtellingstarief voor bijtelling is 22% (2020). Er komt een bedrag ter grootte van 22% van de cataloguswaarde van de auto van de zaak bovenop jouw belastbaar jaarinkomen. De datum waarop de auto op kenteken wordt geregistreerd is leidend voor welke fiscale regels van toepassing zijn. Heb jij een 100% elektrische auto aangeschaft (of geleaset), dan krijg je korting: 8% bijtelling (2020) in plaats van 22%. Dat kan maandelijks meerdere honderden euro’s netto schelen. Er bestond eerder ook korting op de bijtelling voor hybride en plug-in-hybride auto’s, maar dit is helemaal afgeschaft en zij vallen onder de reguliere 22% regeling.

Accijns
Wanneer je benzine of diesel tankt aan de pomp, dan betaal je accijns per liter brandstof. Op de elektriciteit om jouw accu’s op te laden, betaal je géén accijns. Wel bestaat er energiebelasting per kiloWattuur (kWh).

Per gereden kilometer valt deze belasting valt in het niet in vergelijking tot accijns op benzine of diesel. Je betaalt gegarandeerd minder belasting op elektriciteit ten opzichte van benzine of diesel! Als jij jouw auto kunt opladen via een laadstation dat een groot deel van haar energie direct opwekt vanuit natuurlijke bron, bijvoorbeeld door jouw zonnepanelen thuis, dan geniet je helemaal van dit voordeel! . Wist jij dat je bij de aanschaf van een dergelijke oplossing ook nog eens belastingvoordeel kunt genieten. Laat je informeren over de mogelijkheden.Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.