bijtelling 2015Het rijden van privé kilometers in de auto van de zaak, wordt door de Belastingdienst als een verkapte vorm van inkomen gezien. Daarom betaal je belasting hierover in de vorm van bijtelling. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de CO2 uitstoot van jouw auto. Jaarlijks wordt de fiscale wet- en regelgeving op het punt van bijtelling bijgesteld. Hier lees je meer over de bijtelling 2015.Bijtelling 2015

bijtelling 2015De auto van de zaak gebruiken voor jouw zakelijke kilometers, kost jou als bestuurder niets. Wanneer jij de auto van de zaak óók gaat gebruiken voor privé kilometers, dan moet je als bestuurder de zogeheten ‘bijtelling’ gaan betalen.

Meer basisinformatie over de bijtelling bij een auto van de zaak, lees je hier. De Belastingdienst bepaalt de hoogte van het bedrag dat jij aan bijtelling gaat betalen op basis van:

  • datum waarin de auto op naam wordt gezet
  • cataloguswaarde van de auto
  • CO2 uitstoot van de auto
  • jouw jaarinkomen
  • geldende fiscale wet- en regelgeving, meer specifiek: inkomstenbelasting en bijtelling

Wanneer de auto in 2015 voor het eerst op naam is gezet, dan zijn de fiscale afspraken met betrekking tot bijtelling 2015 van toepassing. Standaard hanteert de Belastingdienst een bijtellingspercentage van 25% van de cataloguswaarde van de auto. De Belastingdienst stimuleert de aanschaf van schonere auto’s door korting op het bijtellingspercentage aan te bieden voor deze auto’s. Als bestuurder kun je dus goedkoper rijden, als je voor een ‘schone’ auto kiest. De hoogte van de korting is afhankelijk van het aantal gram CO2 uitstoot per gereden kilometer. Hoe schoner, des te meer korting! Zo krijgt een auto met volledig elektrische aandrijving de meeste korting, maar een hybride auto is ook nog altijd voordeliger dan een auto met normale verbrandingsmotor. De bijtelling 2015 kent de volgende percentages en bijbehorende voorwaarden:

percentage
gram CO2 uitstoot per gereden kilometer

4%
0

7%
1 – 50

14%
51 – 82

20%
83 – 110

25%
111 of meer

 

 

 

De aanschafprijs (lees: cataloguswaarde) van een auto met een elektrische of hybride aandrijving is in de regel hoger dan die van een auto met verbrandingsmotor. Als bestuurder van een auto van de zaak, kijk je toch sneller naar de bijtelling. Die ga je namelijk zelf betalen. Het loont dus zeker om in de keuze van de auto van de zaak, ook te kijken naar schonere auto’s. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Ter illustratie een klein rekenvoorbeeld:

Jouw auto van de zaak heeft een cataloguswaarde van € 30.000,-. Het bijtellingspercentage is 25%. Jij krijgt 25% van € 30.000,- is € 7.500,- bovenop jouw belastbaar jaarinkomen. In dit voorbeeld blijft de optelsom van inkomen en bijtelling binnen de belastingschijf van 42%. Jouw netto bijtelling per maand wordt dus: € 7.500,- maal 42% maakt € 3.150,- per jaar. Per maand is dat € 262,50,-! Wanneer je kiest voor een auto met 14% bijtelling dan betaal je netto nog maar € 147,-. Een auto met volledig elektrisch aandrijving kost je slechts € 42,- netto per maand aan bijtelling.

nieuwe BMW 330e plug-in hybridDe autofabrikanten zijn continu bezig om hun aanbod van auto’s af te stemmen op de richtlijnen van de overheden met betrekking tot bijtelling. Vooral de auto’s die bedoeld zijn voor de zakelijke rijder, zijn hier sterk op afgestemd. Een auto met een lager bijtellingspercentage is vanzelfsprekend meer gewild en zal beter verkopen. Wanneer de CO2 uitstoot net een gram te hoog is, kan de auto in een hogere categorie vallen wat grote gevolgen kan hebben voor de verkoop. De overheid past de regels jaarlijks aan, waardoor de autofabrikanten ook continu moeten blijven werken aan de ontwikkeling van schonere auto’s.

Doorlopende afspraken bijtelling 2015

Vanaf het moment dat een auto voor het eerst op naam wordt gezet, zijn de op dat moment geldende afspraken van toepassing op het gebruik van de auto. Ook al verandert de fiscale wet- en regelgeving daarna, toch blijven de afspraken van toepassing die gelden op het moment van tenaamstelling. De afspraken blijven van toepassing gedurende 60 maanden (5 jaar). Deze periode gaat in op de 1e dag van de maand die volgt op de maand waarin voor het eerst een kenteken is afgegeven. Na afloop van de periode van 60 maanden worden de afspraken van toepassing die op dat moment gelden. Ook deze zijn dan weer geldig gedurende een periode van 60 maanden.

In de loop der jaren is de fiscale wet- en regelgeving aangaande bijtelling regelmatig aangepast door de overheid. Hieronder tref je de belangrijkste informatie omtrent bijtelling in de loop der jaren:

  • Bijtelling 2016
  • Bijtelling 2017

Meer informatie over belasting in relatie tot de auto van de zaak, vindt jij op de website van de Belastingdienst.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.