BMW ActiveHybrid 3

Written by on 13 april 2015 in hybride - No commentsDe BMW ActiveHybrid 3 is van 2013 tot 2015 één van de troeven van het Duitse automerk op het gebied van elektrisch rijden. De BMW 3 serie is al decennia lang een vaste waarde in het aanbod van BMW. In 2012 is de zesde generatie geïntroduceerd. Een uitvoering met hybride aandrijving kon niet uitblijven en met de geavanceerde techniek van de BMW ActiveHybrid 3, doet men volop mee.BMW ActiveHybrid 3

De compacte auto in het luxe segment, de 3-serie van BMW, is al vanaf midden jaren ’70 op de Nederlandse wegen te vinden. Het succes van de auto, vooral ook in het zakelijke verkeer, zorgt ervoor dat in 2012 alweer de zesde generatie is ingevoerd. In de loop der jaren zijn er meerdere uitvoeringen en varianten op de markt verschenen. Naast de stationwagon (Touring), zijn er een hatchback, Gran Tourismo (GT) en zeer sportieve uitvoeringen ontwikkeld.

BMW activehybrid 3Naast verschillende carrosserie varianten heeft het Duitse automerk altijd gestreefd naar perfectie op het gebied van motoren. Niet alleen meer vermogen, maar vooral ook efficiënter verbruik van brandstof en minder uitstoot van schadelijke stoffen, staan hierbij hoog op de agenda. Een hybride uitvoering kon dan ook niet uitblijven. BMW ontwikkelde de ActiveHybrid motoren: krachtige en efficiënte benzinemotoren, die ondersteuning krijgen van een elektromotor.

De BMW ActiveHybrid 3 is in 2013 op de markt gekomen. In 2015 is de ActiveHybrid van de 3-serie vervangen door een plug-in hybride variant: de nieuwe BMW 330e plug-in hybrid.

Design

Het design van de nieuwe BMW 3 serie is kenmerkend voor het model, zoals dit al decennia lang wordt doorgevoerd. De auto oogt direct als een BMW, met de herkenbare neus, grille en het logo voorop de auto. Het ontwerp van de 3-serie is op basis van het zogeheten three-box-design: neus, cabine, bagageruimte. BMW heeft hier altijd haar eigen kenmerken op doorgevoerd: lange motorkap, korte overhang doordat de voorwielen ver naar voren zijn geplaatst. Hiermee is ook een lange wielbasis gecreëerd. Het compartiment voor de inzittenden in relatief ver naar achteren geplaatst. Hier houdt men altijd aan vast, en toch heeft men met de zesde generatie BMW 3-serie laten zien, dat men wederom een prachtig gelijnde, dynamische auto heeft kunnen ontwikkelen, die zeker niets inlevert op elegantie en klasse.

Uitrusting

De BMW ActiveHybrid 3 is een luxe compacte auto. Zoals je gewend bent van BMW staat kwaliteit voorop en wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen. Standaard beschikt de auto over automatische airco, lichtmetalen wielen, mistlichten voor, uitgebreide audio. De auto is voorzien van veel technologie die bijdragen aan het rijcomfort, het dynamische weggedrag en veiligheid. Middels vele beschikbare opties en accessoires tegen meerprijs, kun jij jouw BMW uitrusten en aankleden, precies zoals jij het wilt.

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 250 kilometer per uur
  • Acceleratie (0-100 km/u): 5,3 seconden
  • Gecombineerd vermogen: 340 pk
  • Gecombineerd brandstofverbruik: 5,9 liter per 100 kilometer
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 139 gram per kilometer
  • Actieradius (alleen elektrisch): 3,5 kilometer

De BMW 3 ActiveHybrid is voorzien van dezelfde aandrijflijn als in de BMW ActiveHybrid 5. Het betreft een geblazen 6 cilinder (in lijn) 3.0 liter benzinemotor met 306 pk en een elektromotor met 55 pk. De benzinemotor is ‘geleend’ van de BMW 335i. Gezamenlijk zijn deze motoren goed voor een gecombineerd vermogen van 340 pk! Opmerkelijk is dat de BMW ActiveHybrid 3 door de elektromotor sneller accelereert dan de BMW 335i.

Je kunt in de BMW ActiveHybrid 3 middels een knop de rijmodus kiezen die op dat moment het meest geschikt is. Je kiest tussen: Eco Pro, Comfort, Sport of Sport+. Alleen in de Eco Pro stand maak je gebruik van de elektromotor. In de andere standen wordt het accupakket wel opgeladen, maar is de elektromotor uitgeschakeld. Het accupakket bevindt zich onder de vloer van de kofferbak. Men heeft bij het ontwerpen van de laatste generatie 3-serie reeds rekening gehouden met deze aandrijflijn. Hierdoor is het verlies van de ruimte voor de accu’s beperkt tot slechts 90 liter. Door de accu’s achterin te plaatsen, is de gewichtsverdeling ideaal en merk je als bestuurder nagenoeg niet dat je 135 kilo extra aan gewicht meeneemt. BMW heeft het dynamische weggedrag van haar auto’s immers hoog in het vaandel staan. Opladen doet de BMW ActiveHybrid 3 middels het regeneratieve remsysteem. De elektromotor fungeert als dynamo bij afnemen van snelheid. De vrijkomende remenergie wordt omgezet in stroom en teruggegeven aan de accu.

Concurrentie

Concurrentie van de BMW ActiveHybrid 3 moet gezocht worden in de premium auto’s in het compacte segment, die eveneens zijn voorzien van hybride aandrijving. Denk aan de Mercedes-Benz C-klasse of Lexus IS300h. Minder premium, maar zeker aantrekkelijk als alternatief zijn bijvoorbeeld de Ford Mondeo of Peugeot 508 met hybride aandrijving.

Prijzen en bijtelling

De BMW ActiveHybrid 3 is in 2015 vervangen door de BMW 330e plug-in hybrid. De ActiveHybrid uitvoering had een vanafprijs a € 59.500,-. Vanwege de CO2 uitstoot van 139 gram per kilometer komt de auto niet in aanmerking voor fiscaal voordeel in de bijtelling. Daarom wordt veel beweerd, dat de BMW ActiveHybrid 3 meer een ‘groene auto voor de vorm’ is. Omdat de hybride aandrijving slechts € 5.000,- meer kost dan de gewone 3-serie (335i), kun je echter gespreid over een periode van meerdere jaren wel degelijk besparing op de verbruikskosten realiseren!

Meer weten over de BMW 3-serie en actuele ontwikkelingen? Kijk dan op www.bmw.nl

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment