BMW i8

Written by on 14 april 2015 in plug-in hybride-auto's - No commentsDe nieuwe BMW i8 is een sportief gelijnde auto met een plug-in hybride aandrijving. Een sterke elektromotor drijft de vooras aan, terwijl een krachtige benzinemotor op de achteras is geplaatst. Gecombineerd levert dit veel vermogen, wat je natuurlijk ook verwacht bij een auto die er zó uitziet. De nieuwe BMW i8 is vanaf 2014 te koop.BMW i8

Vanaf 2009 laat de Duitse autofabrikant BMW op verschillende autoshow wereldwijd haar conceptmodellen zien, op basis waarvan uiteindelijk het productiemodel van de BMW i8 is doorontwikkeld. Voor de introductie van deze nieuwe lijn van automodellen, richt het bedrijf het submerk ‘BMW i’ op. Onder dit label wordt in 2013 al de BMW i3 gelanceerd en een jaar later volgt de nieuwe BMW i8. Andere modellen volgen zeker.

Design

De BMW i8 is een tweedeurs sportcoupé. De Nederlander Adrian van Hooydonk staat vanaf 2009 aan het hoofd van de designafdeling van BMW, verantwoordelijk voor het design van de i8. Het design van de productieversie is gebaseerd op het in 2009 getoonde conceptmodel: BMW Vision Efficient Dynamics. Het conceptmodel heeft geleid tot de BMW i8 Concept (2013) welke uiteindelijk heeft geresulteerd in de BMW i8, zoals deze bij de dealer staat. De auto is gebouwd rondom een koolstofvezel Life-Module. De gestroomlijnde vormgeving zorgt voor minimale weerstand. De grille maakt van de i8 een herkenbare BMW, terwijl met blauwgekleurde accenten het ‘groene’ karakter van de auto wordt benadrukt. De auto beschikt over de zogeheten ‘Black Belt’: de motorkap, het dak en de achterzijde zijn in lakzwart uitgevoerd. De vleugeldeuren zijn zeker het vermelden waard! De nieuwe BMW i8 is vanaf 2014 als coupé verkrijgbaar. Naar verwachting zal ook het conceptmodel van de open uitvoering (spider) in productie worden genomen.

Uitrusting

BMW i8De BMW i8 is standaard rijk uitgerust. Op het gebied van veiligheid zijn vele passieve en actieve technologische systemen aanwezig. Technologie draagt ook bij aan rijcomfort en gebruiksgemak: start/stop, keyless entry, automatische airco, uitgebreide infotainment en navigatie. De auto heeft 20” lichtmetalen wielen! Met vele opties en accessoires tegen meerprijs, kun je jouw i8 naar wens uitrusten en aankleden.

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 250 kilometer per uur (begrensd)
  • Acceleratie (0-100 km/u): 4,4 seconden
  • Gecombineerd vermogen: 362 pk
  • Gecombineerd brandstofverbruik: 2,5 liter per 100 kilometer
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 49 gram per kilometer
  • Actieradius (alleen elektrisch): 37 kilometer
  • Actieradius (gecombineerd): 600 kilometer

De nieuwe BMW i8 heeft een elektrosynchroonmotor met 131 pk op de vooras, terwijl de achteras wordt aangedreven door een 1,5 liter 3-cilinder TwinPower Turbo benzinemotor met 231 pk. Het vermogen dat BMW uit een relatief kleine motor weet te persen is ongekend. Gecombineerd leveren de elektro- en benzinemotor een vermogen van 362 pk! De transmissie wordt verzorgd door een automaat, zowel op de benzinemotor (6 traps)- als op de elektromotor (2 traps).

BMW i8 1Als berijder beschik je over een drietal rijdmodi: SPORT, COMFORT en ECO PRO. Selecteer je de SPORT modus, dan kun je zelfs handmatig schakelen met de BMW i8. In de ECO PRO stand is het mogelijk om volledig elektrisch te rijden. De maximale snelheid is dan begrensd op 120 kilometer per uur en in de meest ideale wegomstandigheden is de actieradius 37 kilometer. In praktijk zal dit lager liggen. Daarna springt de benzinemotor automatisch bij.

De lithium-ion batterij laadt op tijdens het rijden, middels het regeneratieve remsysteem. De elektromotor werkt bij verminderen van snelheid als een dynamo en verwerkt de vrijgekomen remenergie tot stroom, welke wordt opgeslagen in de accu en kan worden gebruikt. Echt opladen die je aan een willekeurig stopcontact (2,5 uur) of aan een BMW i Wallbox. Opladen aan een laadstation gaat sneller dan aan een stopcontact, maar vereist een andere kabel vanwege het hogere vermogen. Laad je altijd goed informeren door de dealer.

Concurrentie

De nieuwe BMW i8 is een auto die bij de lancering weinig vergelijkbare concurrenten kent. Luxueuze plug-in hybride auto’s zijn er legio, maar deze hebben óf een heel andere carrosserie (o.a. SUV) of beschikken niet over het vermogen als de BMW i8. Je kunt als alternatief denken aan de Fisker Karma, Porsche Panamera of uit een andere orde van grootte: de McLaren P1.

Prijzen en bijtelling

Je rijdt al in een nieuwe BMW i8 vanaf € 138.000,-. Vanwege de lage CO2 uitstoot van slechts 49 gram per kilometer, valt de auto in de 7% bijtelling (fiscale wet- en regelgeving 2015).

Wil jij meer weten over de BMW i8? Kijk dan op www.bmw.nl

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment