BMW X6 ActiveHybrid

Written by on 13 april 2015 in hybride - No commentsDe BMW X6 ActiveHybrid is een hybride aangedreven uitvoering van de X6. Deze full hybride Sport Activity Coupé, zoals hij officieel wordt gelabeld, is in Nederland leverbaar vanaf 2010. In 2011 is hij echter alweer uit het assortiment van de autofabrikant uit het Duitse Beieren gehaald. De BMW X6 ActiveHybrid is een hybride auto uit het topsegment.BMW X6 ActiveHybrid

De BMW X6 is in 2008 gelanceerd. Het is een kruising tussen een SUV en een coupé. Bij BMW zelf hebben ze het model tot Sport Activity Coupé gedoopt. De X6 is groter dan de SUV van BMW: de X5. Toch betreft het een vierpersoons auto, mede vanwege de sterk aflopende daklijn. Vanzelfsprekend spreken we hier van vier comfortabele en ruime zitplaatsen. Vanaf 2010 is in Nederland ook de BMW X6 ActiveHybrid beschikbaar. De Beierse autofabrikant heeft met deze full hybride uitvoering direct een auto in het topsegment neergezet. Bij het op de markt komen is de X6 direct de meest sterke hybride ter wereld van dat moment.

Design

bmw x6 activehybrid 1Het design van de BMW X6 ActiveHybrid is een combinatie van twee designstijlen. Enerzijds herken je direct de coupé lijnen in de auto. Je ziet daarentegen ook direct dat de auto duidelijk de genen heeft van de X-lijn van BMW. Een robuust postuur, stevig staande op de 4 grote wielen. Deze combinatie maakt het ontwerp uniek. De neus is onmiskenbaar van BMW. De grote voorbumper met grote luchtinlaten, maken duidelijk dat het om een sportieve auto met vermogen gaat. Het lijnenspel over de flanken geven de auto een dynamische uitstraling.

Uitrusting

De BMW X6 ActiveHybrid is een topmodel in het assortiment. En bij een topmodel verwacht je een zeer rijke standaard uitrusting. De X6 ActiveHybrid beschikt standaard over airconditioning in vier zones, lederen bekleding, metallic lak, uitgebreide audiovoorziening met navigatie, parkeerassistentie en 19” lichtmetalen wielen. Met opties en accessoires tegen meerprijs, kun jij jouw X6 uitrusten zoals jij dat wilt.

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 250 kilometer per uur
  • Acceleratie (0-100 km/u): 5,6 seconden
  • Gecombineerd vermogen: 485 pk
  • Gecombineerd brandstofverbruik: 9,9 liter per 100 kilometer
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 231 gram per kilometer
  • Actieradius (alleen elektrisch): 2,5 kilometer

De BMW X6 ActiveHybrid beschikt over een 4,4 liter V8 benzinemotor met turbo’s, goed voor 407 pk. De X6 heeft daarnaast twee elektromotoren met respectievelijk 91 en 86 pk. Het gezamenlijk vermogen van deze combinatie ligt op 485 pk! Schakelen tussen de versnellingen wordt verzorgd door een automaat. De elektromotoren zijn primair bedoeld ter ondersteuning van de verbrandingsmotor. Standaard rijd je met de X6 ActiveHybrid weg op de elektromotor. Heb je een snelheid van 60 kilometer per uur bereikt, dan springt de V8 bij. Je kunt een zeer beperkte afstand in volledige elektrische modus afleggen. Verder dan 2,5 kilometer op een volle accu kom je echter niet. Opladen van de accu gebeurt door het regeneratieve remsysteem. Bij verminderen van snelheid gaan de elektromotoren als dynamo’s fungeren. Ze zetten de vrijgekomen remenergie om in stroom en geven dit terug aan de accu.

Kijkend naar de CO2 uitstoot, dan is 231 gram per kilometer relatief hoog, ondanks de hybride aandrijving. Koop je een BMW X6 ActiveHybrid, omdat je een X6 wilt rijden en toch óók denkt aan het milieu? Elke dieselvariant van de X6 heeft lagere emissiewaarden en is daarmee een betere optie. Een hybride aandrijving met de V8 benzinemotor lijkt om deze reden simpelweg geen gelukkige combinatie. De hoge CO2 uitstoot, onlosmakelijk verbonden met de hoge aanschafprijs voor deze krachtige auto boordevol hoogwaardige techniek, is één van de belangrijkste redenen, dat de BMW X6 ActiveHybrid na nog geen twee jaar van het toneel is verdwenen. De hybride aandrijving dient hier geen substantieel doel, terwijl er flink voor betaald moet worden.

Concurrentie

bmw x6 activehybridDe concurrentie van de BMW X6 ActiveHybrid ligt bij premium SUV’s en soortgelijke modellen met elektrische of hybride aandrijving. De Cadillac Escalade Hybrid en Mercedes-Benz ML 450 hybrid hebben exact dezelfde hybride techniek als de X6, welke is ontwikkeld in een samenwerking tussen General Motors, Daimler Chrysler en BMW. De ML 450 hybrid is alleen op de Noord-Amerikaanse en Canadese markt uitgebracht.

Directe concurrentie zijn verder de eveneens hybride aangedreven Lexus RX450h, Land Rover Range Rover hybrid of Range Rover Sport hybrid. De markt heeft langzaamaan de premium autofabrikanten met dergelijk grote en luxe auto’s doen bewegen, meer in te zetten op de plug-in hybride aandrijving. Denk aan de Volvo XC90, Mercedes-Benz GL500e, Audi Q7 en zelfs de BMW X5.

Prijzen

De BMW X6 ActiveHybrid is een auto in het topsegment. Je betaalt niet alleen voor de uitermate vernuftige techniek, maar ook voor een auto die qua aankleding en uitrusting niets te wensen over laat. Prijzen lagen boven de € 130.000,-. Je zult de BMW X6 ActiveHybrid als gebruikte auto aan kunnen treffen bij de dealers, waarbij een substantieel deel aan afschrijving van de prijs is gehaald.

Wil jij meer weten over de actuele elektrisch aangedreven auto’s van BMW? Kijk op www.bmw.nl

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment