Citroen Berlingo Electric

Written by on 15 april 2015 in 100% elektrisch - No commentsDe Citroen Berlingo Electric is de met elektrische aandrijving uitgeruste uitvoering van de succesvolle bestelwagen van het Franse automerk. De Berlingo is zowel met verbrandingsmotor als met elektromotor zeer geschikt voor professioneel gebruik. Met de grote laadruimte, een cabine met comfortabele zitplaatsen en de mogelijkheid te kiezen tussen een tweetal lengtes, is geen klus te groot voor de Citroen Berlingo Electric.Citroen Berlingo Electric

Citroen en Peugeot zijn automerken behorend tot het Franse Peugeot S.A. of kortweg PSA. Formeel is de premium lijn van Citroen, de DS lijn, een derde merk dat wordt gevoerd onder de vlag van PSA. Gezamenlijk ontwikkelen zij modellen en delen technologische kennis. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten en dat vind jij als consument terug in aantrekkelijke en scherp geprijsde modellen.

De Citroen Berlingo en de Peugeot Partner zijn daar een voorbeeld van. De Berlingo is samen met Partner al in 1997 op de markt gekomen. De Citroen Berlingo is er zowel in een variant voor goederenvervoer, als ook voor personenvervoer. In het laatste geval heeft de auto de naam: Citroen Berlingo Multispace. In de loop der jaren heeft de Citroen Berlingo meermaals een update én facelift gehad. In 2008 is er een geheel nieuwe generatie van de Berlingo, dus ook van de Peugeot Parner, verschenen. Citroen heeft toen ook een kleinere variant van de Berlingo op de markt gezet: de Citroen Nemo!

Citroen Berlingo Electric 1De Citroen Berlingo Electric is in Nederland alleen voor goederenvervoer beschikbaar. De toekomst zal leren of een Multispace uitvoering naar Nederland zal komen. De Citroen Berlingo Electric is in meerdere landen, waaronder Frankrijk al vele jaren beschikbaar. Zo maakt de ondermeer de Franse Post gebruik van elektrisch aangedreven Berlingo’s.

Design

Het design van de Citroen Berlingo Electric is vooral gericht op het comfortabel kunnen vervoeren van veel goederen en toch ook nog 2 personen in de cabine. De hoge daklijn die doorloopt tot de achterzijde, biedt hoofd aan de enorme laadruimte achterin. De Berlingo Electric is verkrijgbaar in twee lengtematen: L1 (4,38 meter) en L2 (4,63 meter). De laadruimte is tot 3,4 m3, ofwel er is plaats tot twee Europallets of een lading met lengte tot iets meer dan 2 meter! De schuifdeuren bieden toegankelijkheid vanaf de zijkanten, terwijl asymmetrische klapdeuren achter het in- en uitladen makkelijk maken. In het ontwerp is rekening gehouden met de accu’s. Deze nemen zeer weinig functionele ruimte weg, daar deze onder de vloer van de laadruimte zijn weggewerkt.

Uitrusting

De Citroen Berlingo Electric is verkrijgbaar in verschillende uitrustingsniveaus:

  • Niveau Comfort
  • Niveau Club
  • Niveau XL Comfort
  • Niveau XL Club

De basisuitvoering is de Niveau Comfort: 15” wielen, elektrisch bedienbare ramen, airbags, centrale deurvergrendeling, elektrisch bedienbare buitenspiegels. De Club uitvoering biedt onder andere extra: snelheidsbegrenzer, audio, airconditioning, schuifdeur rechts, extra opbergvakken in de auto. De XL uitvoeringen zijn de varianten in de lange uitvoering. Je kunt middels opties en accessoires tegen meerprijs de auto verder uitrusten, zoals jij dat wilt.

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 110 kilometer per uur
  • Acceleratie (0-100 km/u): 18,7 seconden
  • Vermogen: 67 pk
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 0 gram per kilometer
  • Actieradius (alleen elektrisch): 170 kilometer

Citroen Berlingo ElectricDe Citroen Berlingo Electric is uitgerust met een elektromotor (67 pk). De auto is ontwikkeld voor professioneel vervoer, dus prestaties als een hoge maximale snelheid en acceleratie zijn minder van belang. De energie haalt de elektromotor uit de lithium-ion batterij (80 cellen), goed voor 22,5 kWh. Je kunt hiermee in theorie tot 170 kilometer ver komen. In praktijk zal dit rond 125 kilometer liggen.

De auto laadt zichzelf deels op tijdens het rijden, middels het regeneratieve remsysteem. De elektromotor werkt ook als dynamo en maakt van vrijkomende remenergie stroom, welke wordt teruggegeven aan de accu. Dit is echter niet genoeg om de accu weer helemaal op te laden. Dat doe je met een kabel, die je aansluit tussen de auto en een laadstation. Via een normaal stopcontact (230V) is de maximale laadtijd 8 uur (14 A) of 15 uur (8 A). Met aansluiting op een snellader kun jij bij speciale 380V-oplaadpunten de batterij binnen 30 minuten voor 80% opladen (95 A).

Concurrentie

De Citroen Berlingo Electric heeft concurrentie van andere modellen in dezelfde klasse, eveneens voorzien van volledig elektrische aandrijving. In Nederland kennen wij de elektrisch aangedreven Peugeot Partner niet (meer). Wel is er bijvoorbeeld de Renault Kangoo ZE.

Prijzen en bijtelling

Je hebt al een Citroen Berlingo Electric vanaf € 29.645,- inclusief BTW. Een lange uitvoering kost circa € 1.000,- meer. Wil je de bedrijfswagen ook gebruiken voor privé kilometers, dan moet je rekening houden met bijtelling op jouw belastbaar inkomen. Bij de volledige elektrisch aangedreven auto’s geldt een aanmerkelijke korting op het standaard bijtellingstarief! In de fiscale wet- en regelgeving 2015 is dat 4% in plaats van 25%. Stimulerende maatregelen voor schonere auto’s, zoals korting op bijtelling, zullen in de toekomst worden afgebouwd. De Nederlandse overheid blijft met name de aanschaf van auto’s met 100% elektrische aandrijving, zoals de Citroen Berlingo Electric wél stimuleren.

Wil jij meer weten over de Citroen Berlingo Electric? Kijk dan op www.citroen.nl (bij de bedrijfswagens).

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment