Detroit Electric SP 01

Written by on 16 april 2015 in 100% elektrisch - No commentsDe Detroit Electric SP 01, formeel SP:01 is een kleine, halfopen sportwagen met 100% elektrische aandrijving. De auto is een coupé met twee zitplaatsen. De SP:01 wordt door de Amerikaanse autofabrikant gebouwd in Nederland. De basis van de Detroit Electric SP 01, dat wil zeggen het onderstel en de carrosserie, komt van de Lotus Elise. Het unieke zit in de elektrische aandrijving, die de auto uitzonderlijke prestaties laat verrichten.Detroit Electric SP 01

De plannen voor het ontwikkelen en bouwen van de Detroit Electric SP 01 lagen, zoals de naam van de autofabrikant doet vermoeden, in Detroit in de Verenigde Staten. Echter voor het bouwen van een dergelijke auto in de VS zijn bepaalde veiligheidscertificeringen nodig, die (nog) niet zijn behaald. Om de productie wel in werking te zetten, wijkt Detroit Electric in 2013 uit naar een andere locatie voor hun productiefaciliteit. De keuze is gevallen op de locatie nabij één van de grootste leveranciers van de techniek van de sportauto: Electric Cars Europe te Lochem in Nederland.

Detroit Electric SP 01De 100% elektrisch aangedreven sportauto wordt gebouwd op basis van open sportwagen: de Lotus Elise. Door dit model te hergebruiken, bespaart men veel op kosten. De planning is een gelimiteerde productie van 999 stuks. Uiteindelijk zal de verkoop van de SP 01 het doorontwikkelen van de elektrische aandrijving en het ontwikkelen van nieuwe, goedkopere en meer alledaagse elektrische auto’s moeten financieren. Dit business model is eerder uitgevoerd door het eveneens Amerikaanse Tesla Motors met hun Tesla Roadster. Ook deze auto was gebaseerd op de Lotus Elise en heeft voor de financiële middelen gezorgd, zodat men later met de zeer succesvolle Tesla Model S en Model X op de markt kon komen.

Design

Het design van de Detroit Electric SP 01 is een beproefd model. De halfopen, kleine sportauto straalt één brok energie uit. Laag op de weg liggend, een kort, vinnige neus, golvende lijnen die luchtweerstand tot een minimum beperken; alles draagt bij aan snelheid en een zo hoog mogelijke funfactor tijdens het rijden.

Uitrusting

Waar Lotus juist de aankleding Spartaans liet, om zoveel mogelijk aan gewicht te besparen, wordt de SP:01 comfortabel uitgerust. Alles is mogelijk om de veiligheid en het rijcomfort te vergroten: airconditioning, navigatie, airbags, uitgebreide audio en nog veel meer. De Detroit Electric SP 01 is leverbaar in 7 kleuren en je kunt kiezen uit 5 verschillende lichtmetalen wielen. Wil je een hard top of liever een soft top? De lederen bekleding is verkrijgbaar in meerdere kleuren. Met accenten in en om de auto, zoals lederen accenten in het interieur of carbon fiber look accenten aan de buitenzijde, kun jij jouw SP:01 helemaal naar smaak aankleden en uitrusten.

Techniek / motoren

De Detroit Electric SP 01 is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: PURE en PERFORMANCE. De prestaties van beide uitvoeringen lopen uiteen:

  • Topsnelheid: 170 / 250 kilometer per uur
  • Acceleratie (0-100 km/u): 5,6 / 3,9 seconden
  • Vermogen: 204 / 286 pk
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 0 gram per kilometer
  • Actieradius (alleen elektrisch): 288 / 288 kilometer

De prestaties van de Detroit Electric SP 01 zijn zeer sterk voor een kleine, elektrisch aangedreven sportauto. De hierboven weergegeven cijfers, vooral die van de PERFORMANCE uitvoering, benaderen de prestaties van menig sportwagen uit de gevestigde orde.

Concurrentie

Detroit Electric SP 01 2De combinatie van ‘groen rijden’ en snelheid, is niet de eerste gedachte die bij mensen opkomt. Er zijn steeds meer sportautomerken die een of meerdere modellen uitrusten met hybride, plug-in hybride of zelfs volledig elektrische aandrijving.

De Tesla Roadster en de Model S, toch ook een sportief model, zijn een goed voorbeeld. Ook BMW heeft met haar i8 laten zien dat elektrisch aangedreven sportauto’s deel uitmaken van een de toekomst van het merk. Van een andere orde zijn de Ferrari LaFerrari, McLaren P1 en de Porsche 918 Spyder Hybrid.

Prijzen en bijtelling

De Detroit Electric SP:01 zal een vanafprijs hebben rond € 100.000,- ($ 135.000,-). Specifieke keuzes op gebied van uitrusting en aankleding, zorgen er niet alleen voor dat elke auto maatwerk is, maar zullen ook de prijzen doen uiteenlopen.

Meer weten over de Detroit Electric SP 01? Kijk op www.detroit-electric-group.com.

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment