hoe lang duurt opladen elektrische auto?Er verschillende soorten elektrische auto’s. Ze hebben allen een elektromotor die er voor zorgt, dat de auto geheel of gedeeltelijk op elektriciteit kan rijden. De elektromotor krijgt energie vanuit een bron, veelal het accupakket en die moet gevoed worden met energie. Plug-in hybride en 100% elektrische auto’s krijgen de voeding vanuit een laadpaal. Een veel gestelde vraag is: hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?

Hoe lang duurt opladen elektrische auto?

Hoe lang duurt het opladen elektrische auto? Dat hangt af van meerdere factoren af:

 • auto: welk type elektrische auto heb je?
 • accu: wat is de kwaliteit van de accu’s? hoe leeg zijn ze en zijn ze geschikt voor snelladen?
 • laadsysteem: wáár ga je de auto opladen? welk laadsysteem gebruik je?

 

Type elektrische auto

Er zijn verschillende soorten elektrische auto’s. Sommige elektrische auto’s kunnen alléén op stroom rijden, anderen combineren de elektromotor met een verbrandingsmotor. De elektromotor ontvangt altijd energie van een bron, wat in veel gevallen de accu’s zijn. De accu’s krijgen op hun beurt weer energie van hun eigen bron. Dat heet het opladen van de accu’s. Bij hybride auto’s en auto’s met een range extender verzorgen een kleine verbrandingsmotor en/of een regeneratief remsysteem voor de energie die in de accu wordt opgeslagen. Zo voorziet de auto zichzelf tijdens het rijden van energie voor de elektromotor en kunnen relatief grote afstanden worden afgelegd. Je hoeft deze auto’s dus niet apart op te laden, maar er is altijd de verbrandingsmotor nodig om de auto te laten rijden.

Er zijn ook elektrische auto’s die helemaal elektrisch kunnen rijden en dus géén verbrandingsmotor nodig hebben. De 100% elektrische auto gebruikt alléén een elektromotor. Dit type elektrische auto kan alleen energie krijgen vanuit een extern oplaadpunt. Een plug-in hybride heeft wel een verbrandingsmotor, maar kan ook alleen op elektriciteit rijden. De actieradius van een elektrische auto die alléén op elektriciteit rijdt is beperkt (tot circa 60 kilometer op en volgeladen accupakket). De plug-in hybride kan dan overschakelen op het hybride systeem en de verbrandingsmotor bijschakelen. Zowel de 100% elektrische auto als de plug-in hybride laden de accu’s op aan een extern laadpunt: de zogeheten laadpalen.

De accu’s

De kwaliteit van de accu’s is heel belangrijk. Niet alleen de kwaliteit bij aanschaf (A-merk of niet), maar ook de kwaliteit na een langere periode van gebruik. Accu’s zijn gevoelig voor slijtage. Ze kunnen minder goed en minder lang energie vasthouden naarmate ze ouder worden en langer in gebruik zijn. Ook het snelladen van accu’s die hier niet geschikt voor zijn, kan de kwaliteit en levensduur verkorten. Er zijn zelfs automerken die bij de verkoop van een elektrische auto die accu’s niet verkopen, maar deze leasen aan de koper van de auto. Onder andere Reanult doet het zo. Op deze wijze kan Renault goede controle houden op de kwaliteit van de accu’s en nooit met ontevreden klanten komen te zitten.

De laadstations

Je hebt normale oplaadpunten en snellaadpalen. Daarnaast is er onderscheid tussen laadstations thuis en openbare laadpunten. De volgende typen laadstations en locaties zijn grofweg te onderscheiden:

 • Thuis opladen op het lichtnet
 • Thuis opladen aan een (snel-)laadstation
 • Onderweg opladen aan een openbare laadpaal
 • Onderweg opladen aan een openbare snellaadpaal.

Thuis laden

opladen elektrische auto: laadstation thuisHet makkelijkst is het opladen van de auto op het lichtnet, zowel thuis of onderweg. Je steekt de stekker van de auto in een willekeurig normaal stopcontact. Deze wijze van laden duurt wel het langst: tot wel 8 tot 10 uur. Technologische ontwikkelingen, met name betere accu’s, maken het mogelijk om dit te verkorten, maar het blijft de meest langdurige laadoplossing!

Makkelijk is het wel: koppel de auto de gehele nacht aan de stekker bijvoorbeeld in jouw garage en de volgende ochtend staat jouw elektrische auto klaar voor gebruik. Er bestaan ook kleine (snel-) laadstations voor thuis. Zo kun je de auto in een kortere tijd opladen, gemiddeld zo’n 3 a 4 uur of nog korter bij een snellader. Je moet dan wel investeren in de aanschaf van een laadstation.

Onderweg laden
Ook het opladen aan de openbare laadpalen nemen een tijd van gemiddeld 3 a 4 uur in beslag. Heb je haast of geen zin in wachten? Dan is de snellaadpaal een optie: in een halfuur tijd is de auto weer voldoende opgeladen. Let op, niet alle elektrische auto’s zijn geschikt voor opladen aan een snellaadpaal. Ook zal vaak, of misschien wel alléén opladen aan de snellaadpaal, de slijtage van het accupakket kunnen versnellen. Wil jij weten waar jij je auto kunt opladen op openbare plaatsen?8 Comments on "hoe lang duurt opladen elektrische auto?"

 1. sex booty call 9 april 2020 at 05:23 ·

  Thanks for sharing I really needed this!

 2. skibbel gay 10 mei 2020 at 23:20 ·

  You are an amazing writer! I just bookmarked your page.

 3. Whitney Edinger 8 juni 2020 at 23:33 ·

  I am a mother looking to chat.

 4. Britni Weigert 10 juni 2020 at 02:40 ·

  I am a older women looking to chat.

 5. Jacquetta Muggeo 10 juni 2020 at 23:41 ·

  I am 41 year old female. I just bookmarked your site

 6. Tijuana Meinberg 11 juni 2020 at 18:28 ·

  Appreciate the helpful info

 7. kik sex 4 juli 2020 at 03:20 ·

  I am an older women who is 45 years old thanx.

 8. My Free Cams 6 juli 2020 at 21:47 ·

  I been searching for this stuff

Leave a Comment