Kia Soul EV

Written by on 13 april 2015 in 100% elektrisch - No commentsDe nieuwe Kia Soul EV is een 100% elektrisch aangedreven auto. De Zuid-Koreaanse autobouwer heeft het kenmerkende model van de Kia Soul gebruikt om een moderne, zeer zuinige en schone auto op de markt te brengen. De nieuwe Kia Soul EV staat vanaf 2014 bij de Nederlandse dealers.Kia Soul EV

De Kia Soul is in 2008 geïntroduceerd op de wereldmarkt. De auto is een zogeheten mini-MPV. De compacte auto biedt de ruimte en met name hoge zit van een MPV, maar staat op een bodemplaat niet grotere dan die van een compacte auto uit het B-segment. In 2014 komt de Zuid-Koreaanse autofabrikant met de Kia Soul EV: een volledig elektrisch aangedreven Kia Soul. Men wil een toegankelijke auto aanbieden, die het elektrisch rijden aangenaam en comfortabel maakt, waarbij men bij de ontwikkeling het gebruikersgemak, ruimte en vooral ook het praktische gebruik van een auto nimmer uit het oog heeft verloren. Kia is ruimschoots geslaagd in deze opzet!

Design

nieuwe kia soul ev 2Het design van de nieuwe Kia Soul EV is fris en opvallend. Met het vierkante uiterlijk, onderscheidt de auto zich duidelijk. Hiermee wordt echter veel binnenruimte gewonnen en dat is gunstig voor de passagiers achterin of het vervoer van véél bagage. De grote achterklep geeft toegang tot de bagageruimte. De auto staat op 16” lichtmetalen wielen. De nieuwe Kia Soul EV is verkrijgbaar in verschillende kleurstellingen!

Uitrusting

De nieuwe Kia Soul EV is beschikbaar in de uitrusting: Executive Line. Je krijgt onder andere airbags, laadkabels, centrale deurvergrendeling, smart key entry, Start&Stop, navigatie, achteruitrijcamera, uitgebreide audio, cruise control, dual zone climate control, LED dagrijverlichting, LED achterlichten en richtingaanwijzers, 16” lichtmetalen wielen, elektrisch bedienbare ramen voor en achter en nog veel meer. De Soul EV heeft Hill Start Assist, stabiliteitssystemen en remassistentie. De afwerking van de auto is zeer goed. Gebruikte materialen zijn verantwoord, geheel in lijn met het ‘groene denken’.

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 145 kilometer per uur
  • Acceleratie (0-100 km/u): 11,2 seconden
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 0 gram per kilometer
  • Actieradius (alleen elektrisch): 212 kilometer

De nieuwe Kia Soul EV heeft een elektromotor met een maximaal uitvoervermogen van 81,4 kW/110 pk en een maximaal koppel van 285 Nm. De motor wordt gevoed door een compacte lithium-ion polymeer accu (27 kWh). De accu is keurig weggewerkt onder de vloer, dus je levert geen bagageruimte in, zoals dat bij andere modellen soms het geval is.

Over verwarming en koeling in de nieuwe Kia Soul EV is goed nagedacht. Verwarming en koeling (airconditioning) zijn energievreters en dat past niet in de gedachtelijn van de Kia Soul EV. Middels weldoordachte techniek, wordt onder andere de restwarmte van het koelwater van de auto gebruikt om de auto te verwarmen. De airconditioning is in zones te regelen, waardoor je veel minder energie verbruitk. Deze moderne technieken verbruiken veel minder energie (van de accu’s) en dat draagt bij aan een hogere actieradius van de nieuwe Kia Soul EV.

nieuwe kia soul evOpladen van de nieuwe Kia Soul EV is makkelijk. In de neus van de auto zitten twee aansluitingen. Hier kun je de Soul EV middels een kabel met stekker aansluiten op een laadpunt. Je sluit de auto aan op elke willekeurig stopcontact en de auto laadt in minder dan 5 uur op. Sneller opladen kan aan een laadstation of openbare laadpaal. Hiervoor gebruik je een andere kabel! Snelladen kan ook, dan ben je in nog geen halfuur klaar.

Concurrentie

De concurrentie van de nieuwe Kia Soul EV wordt gevormd door 100% elektrisch aangedreven modellen, zoals de Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive, Renault ZOE, Ford Focus Electric, Nissan Leaf, BMW i3 en de Volkswagen e-Golf.

Prijzen en bijtelling

Je hebt al een nieuwe Kia Soul EV vanaf € 32.995,-. Omdat de CO2-emissie 0 gram per kilometer is, valt de nieuwe Kia Soul EV in de 4% bijtelling (fiscale wet- en regelgeving 2015). Dat is interessant voor zakelijke rijders.

Wil jij meer weten over de Kia Soul EV en actuele aanbiedingen? Kijk dan op www.kia.nl.

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment