Lucid Air

Written by on 17 oktober 2018 in 100% elektrisch - No commentsLucid Motors, de Amerikaanse autofabrikant gespecialiseerd in elektrisch aangedreven auto’s, is vanaf 2007 actief met het ontwikkelen van een auto, welke wordt gezien als een serieuze concurrent voor bijvoorbeeld Tesla: de Lucid Air. Vanaf 2020 wordt de Lucid Air op de markt verwacht. Het plaatsen van een pre-order is mogelijk!Lucid Air

Het Amerikaanse Lucid Motors, voorheen nog Atieva genaamd, is van oorsprong actief op het gebied van ontwikkeling van batterij technologie. Vanaf 2014 is men begonnen met het ontwikkelen van een prototype auto, wat heeft geleid tot het presenteren van de Lucid Air in november 2016. Met het binnenhalen van investeringen, onder andere een miljard dollar uit Saudi-Arabië zijn voldoende financiële middelen binnengehaald om de eerste Lucid Air’s uit te leveren medio 2020. De Lucid Air is te reserveren via de website.

Design

De Lucid Air is letterlijk van binnenuit naar buiten toe ontworpen. Bovenop het chassis inclusief aandrijving en het accupakket is een auto ontworpen, met als uitgangspunt om maximale ruimte te bieden. Het ruimtelijke effect in de auto door gebruik te maken van veel glas, is ongekend. Het luxe en comfort in de auto is optimaal, mede door het gebruik van hoogwaardige materialen en kwalitatieve afwerking. Het design aan de buitenzijde is ingetogen, maar je ziet direct dat het allemaal klopt. Deze auto past feilloos in het huidige en toekomstige straatbeeld.

Uitrusting

De achterste zitrij is standaard voorzien van comfortabele zetels, welke ruimte bieden aan drie volwassen personen, met meer dan voldoende beenruimte. Optioneel kan de achterste zitrij worden voorzien van zogeheten ‘executive seats’, welke deels kunnen neerklappen, als ware het een fauteuil voor ultieme ontspanning.

De Lucid Air is volledig ‘connected’, wat zoveel wil zeggen, dat de auto naadloos aansluit op het digitale tijdperk waarin wij leven. De instellingen van de auto, zoals muziek, temperatuur en nog veel meer, zijn digitaal in te stellen en worden opgeslagen als voorkeuren. Met jouw stem kun je de meest belangrijke zaken in de auto instellen of in- en uitschakelen, zodat jij je kunt concentreren op de weg … zolang dit nog nodig is. De Lucid Air is namelijk voorbereid op autonoom rijden, mede door middel van de vele systemen die standaard zijn ingebouwd. Door middels van software updates zijn de auto’s continu te updaten. Dát is het autorijden van de toekomst.

Techniek / motoren

    • Totaal vermogen: 408 / 1.000 pk
    • Topsnelheid: 225 / 379 kilometer per uur
    • Acceleratie (0-100 km/u): 5,0 / 2,5 seconden
    • Actieradius: 375 / 650 kilometer

bron: EV database en Carros (2017)

Bovenstaande gegevens geven de specificaties van respectievelijk het standaard en het topmodel van de Lucid Air weer. Het topmodel beschikt over een twinmotor, dus aandrijving op zowel de voor- en achteras.

Opladen gaat via een Type 2 aansluiting en het standaard laadvermogen van de boordlader is 11 kW. Hiermee is de accu in ongeveer 8 uur 15 minuten vanaf leeg weer helemaal opgeladen. Bij opladen aan een stopcontact duurt dit ongeveer 38 uur 30 minuten. Snelladen is mogelijk via een CCS aansluiting. Het maximale snellaadvermogen is 150 kW. De accu kan echter niet continu met dit vermogen geladen worden. In een gemiddelde snellaadsessie zal het gemiddelde snellaadvermogen ongeveer 120 kW zijn. De accu laadt daarmee in ongeveer 30 minuten van 10 tot 80%. Hiermee wordt ongeveer 260 kilometer aan actieradius toegevoegd (bron: EV database).

Concurrentie

De Tesla auto’s worden als dé concurrent van de Lucid Air genoemd. Dat is niet verwonderlijk, daar Tesla één van de eerste autofabrikanten is, die erin is geslaagd om vanuit het niets volledig elektrisch aangedreven auto’s te ontwerpen en succesvol in de markt te plaatsen. Tesla auto’s zijn veelvuldig in het straatbeeld te zien en vormen daardoor voor consumenten hét ijkpunt voor de elektrische auto van de toekomst. Concurrenten moeten daar tegenop boksen. Het topmodel van de Lucid Air wordt door gerenommeerde autovakbladen ook wel gekoppeld aan de topmodellen van gevestigde namen als Mercedes-Benz, Audi en BMW. Dit komt door de sublieme combinatie van de techniek, het design met zeer veel ruimte, de luxe en het comfort van de Lucid Air.

Prijzen en bijtelling

De standard Lucid Air moet circa $ 60.000 / € 75.000 kosten, terwijl het topmodel richting de $ 100.000 / € 125.000 gaat. De Lucid Air is te bestellen via de website. De auto heeft een bijtelling van 4% tot € 50.000 en over het restant daarboven 22% De netto bijtelling begint daarmee vanaf € 231 per maand indien de bijtelling in schijf 1 valt. Bij een hoger jaarinkomen (schijf 2) is de netto bijtelling vanaf € 309 per maand. De bijtelling is gebaseerd op de verwachtte fiscale regels van het jaar waarin de Lucid Air voor het eerst leverbaar wordt (2019).

Wil jij meer weten over de Lucid Air? Kijk dan op www.lucidmotors.com.

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment