Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive

Written by on 15 april 2015 in 100% elektrisch - No commentsDe Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive is een elektrisch aangedreven uitvoering van de B-klasse uit de tweede generatie. De auto is op de markt verschenen in 2014, nadat twee jaar eerder men al heeft kennis kunnen maken met een conceptmodel van de Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive.Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive

De Mercedes-Benz B-klasse zag het levenslicht in 2005. Mercedes had reeds de A-klasse (1997), waarvan ook in een lange variant beschikbaar was. Toen de A-klasse in 2004 een tweede generatie inging, heeft men de optie voor de lange uitvoering geschrapt. Een jaar later introduceert Mercedes-Benz een nieuw model: de Mercedes-Benz B-klasse welke men plaatst in de nieuwe klasse Compact Sports Tourer! Feitelijk heb je te maken met eenzelfde auto als de A-klasse, ze staan zelfs op hetzelfde platform, maar de B-klasse is wel 44 centimeter langer. Ze hebben dezelfde motoren en worden in dezelfde fabriek gemaakt.

Mercedes-Benz B-klasse Electric DriveIn 2008 krijgt de B-klasse een update, waarbij niet uiterlijk de auto kleine aanpassingen krijgt. Ook onder de motorkap krijgt de Mercedes-Benz B-klasse nieuwe motoren en (optionele) elektronica, zoals Hill Start assist, active parking, headlamp assist en veel meer. De eerste grote aanpassing komt met de tweede generatie van de Mercedes-Benz B-klasse in 2011.

Een jaar na de invoering van de nieuwe B-klasse, laat de Duitse autofabrikant een conceptmodel van de Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive zien op de autoshow in Parijs. In 2014 volgt het productiemodel.

Design

Het design van deze nieuwe Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive combineert elegantie met ‘geraffineerde’ sportiviteit. Het lijnenspel aan de voor- en zijkant van de auto geven de auto een dynamisch uiterlijk met een voorwaartse drang. Achterop de auto is een subtiele dakspoiler, welke het derde remlicht en alle antennes voor audio, online connectiviteit en navigatie bevat. De auto heeft 16” lichtmetalen wielen. Het interieur is overzichtelijk. Een groot kleurenscherm in de middenconsole geeft alle benodigde informatie.

Uitrusting

Standaard is de Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive al rijk uitgerust, met onder andere: multifunctioneel stuurwiel, THERMOTRONIC airconditioning, alle ramen elektrisch bedienbaar, reflectiekoplampen, LED achter-, knipper- en dagrijverlichting en uitgebreide audio met navigatievoorbereiding. Bovenop de standaarduitrusting kun je kiezen uit een uitrustingspakket:

  • Style
  • Urban
  • Electric Art

In de Style uitvoering krijgt de auto, volgens Mercedes-Benz zelf, een zelfbewust en eigenzinnig karakter. Zo krijgt het 17” lichtmetalen wielen en chroomaccenten rondom. De Urban accentueert daarentegen het sportieve karakter van de auto. Bij de Electric Art-uitvoering krijgt de auto in het interieur en exterieur accenten die het elektrische karakter van de auto onderstrepen. Denk onder andere aan de blauwe onderdelen in de grille en de blauwe spiegels. Tevens krijgt de Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive in Electronic Art 18” wielen.

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 160 kilometer per uur
  • Acceleratie (0-100 km/u): 7,9 seconden
  • Gecombineerd vermogen: 180 pk
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 0 gram per kilometer

Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive 1De Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive heeft een elektromotor welke wordt gevoed door het lithium-ion accupakket. De auto kan tot 200 kilometer rijden op een volle accu. De accu laadt zich deels zelfs op tijdens het rijden middels het recuperatieve remsysteem. Bij het verminderen van snelheid, wordt de energie die vrijkomt door het remmen op de motor omgezet in stroom.

Dit wordt opgeslagen in de accu. Dit is niet afdoende om elke dag te kunnen rijden in de Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive. Daarvoor dien je de auto op te laden aan een laadbron met een kabel. Dat kan een aan willekeurig stopcontact (9 uur) of een wallbox (circa 2,5 uur).

Concurrentie

De Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive heeft concurrentie van modellen van andere merken met eveneens 100% elektrische aandrijving. Denk aan de Ford Focus, Kia Soul, Nissan Leaf, BMW i3 of Volkswagen e-Golf.

Prijzen en bijtelling

Je hebt al een nieuwe Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive vanaf € 39.495,00. De auto is CO2 neutraal en valt daarom in de 4% bijtelling (2015 en 2016).

Wil jij meer weten over de Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive? Kijk dan op www.mercedes-benz.nl

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment