Mercedes-Benz S500e plug-in hybrid

Written by on 15 april 2015 in plug-in hybride-auto's - No commentsDe Mercedes-Benz S500e is de plug-in hybride uitvoering van de S-klasse van het Duitse automerk. De S500e wordt aangeprijsd als veiligste en duurzaamste auto in het topsegment. De Mercedes-Benz S500e plug-in hybrid laat zien dat het goed mogelijk is om stijl, elegantie, vermogen, luxe en comfort, weldegelijk te combineren is met het ‘groene rijden’.Mercedes-Benz S500e plug-in hybrid

Vanaf midden jaren ’50 van de vorige eeuw is de Mercedes-Benz S-klasse op de markt en in al die jaren erna is het Mercedes gelukt om hun S-klasse modellen te innoveren en in trek te houden bij het specifieke publiek. De S-klasse komt uit in het topsegment. Clientèle hebben specifieke wensen en voorkeuren, waarbij prijs minder een rol speelt.

De Mercedes-Benz S-klasse is een verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: een coupé, cabriolet, limousine (ook in lange versie) en een absoluut topmodel: de S-klasse van Mercedes-Maybach. De auto is verkrijgbaar met uiteenlopende aandrijving, waarbij zelfs een krachtige AMG uitvoering beschikbaar is.

De S-klasse is voor de Duitse autofabrikant een belangrijk model. De ‘S’ staat dan ook niet voor niets voor ‘Sonder’, oftewel: ‘speciaal’. Mercedes-Benz gebruikt de S-klasse vaak om nieuwe toepassingen, features en technieken te introduceren. De berijders van de S-klasse staan open voor nieuwe dingen, willen graag iets speciaals en zijn bereid daar ook voor te betalen. Zo zijn in de loop der jaren nieuwe technieken, zoals de airbag, ESP (elektronische stabiliteit) en ABS (anti-blokkeer) via de S-klasse geïntroduceerd. Inmiddels zijn deze technieken vrijwel standaard geworden binnen de automobielindustrie. De hybride en plug-in hybride aandrijving voegt een extra dimensie toe aan het succes van de S-klasse. Door de verbrandingsmotor te laten samenwerken met een elektromotor, kunnen niet alleen betere prestaties in rijdgedrag worden behaald. Ook draagt het bij aan minder brandstofverbruik en een lagere uitstoot van schadelijke CO2.

Design

Mercedes-Benz S500e plug-in hybrid 1De Mercedes-Benz S500e is alleen verkrijgbaar in de verlengde sedan uitvoering. De lange uitvoering is ruim 5,24 meter lang en daarmee ruim 13 centimeter langer dan de gewone sedan. Het design van de generatie S-klasse anno 2015 is gebouwd op het W222 platform en welke vanaf 2013 in gebruik is genomen. Het design van de S500e plug-in hybrid wordt door de Duitsers zelf beschreven als: een combinatie van stijlvolle soevereiniteit met sportieve elegantie. Het lijnenspel in de carrosserie zijn niet alleen functioneel, ze geven de auto ook een zeer dynamisch uiterlijk. De LED-technologie in de verlichting, de kenmerkende grille in de neus en de opvallende achterlichtunits in de vorm van vlammen, geven de Mercedes-Benz S500e plug-in hybrid een eigen karakter. Ook in het interieur is alles goed doordacht. Je merkt direct dat deze auto thuis hoort in het topsegment: de afwerking is van hoog niveau en de kwaliteit van de gebruikte materialen is hoogstaand.

Uitrusting

De uitrusting van de S500e is standaard al zeer compleet. De auto zit niet alleen vol technologie met betrekking de elektrische aandrijving van de wagen. Ook zorgen legio technologische systemen voor een sublieme rij ervaring in een auto, waarin jij je gegarandeerd veilig mag voelen. De Mercedes-Benz S-klasse is gericht op klanten die luxe en comfort hoog in het vaandel hebben. Het ontbreekt dan ook aan niets in de auto. Mocht je toch specifieke wensen hebben met betrekking tot de uitrusting, dan zijn er legio pakketten en accessoires beschikbaar om de auto verder aan te kleden en uit te rusten.

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 250 kilometer per uur (elektronisch begrensd)
  • Topsnelheid (alleen elektrisch): 140 kilometer per uur
  • Acceleratie (0-100 km/u): 5,2 seconden
  • Gecombineerd vermogen: 442 pk
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 65 gram per kilometer
  • Actieradius (alleen elektrisch): 33 kilometer

De Mercedes-Benz S500e plug-in hybrid heeft een 3.0 liter V6 benzinemotor (333 pk) en een elektromotor (116 pk). Het gecombineerde vermogen van de aandrijving bedraagt 442 pk. Door de gecombineerde aandrijving is rijd je gemiddeld ruim 35 kilometer op een liter brandstof! De transmissie wordt verzorgd door de 7G-TRONIC PLUS automaat.

Je kunt ook een beperkte afstand geheel op de elektrische aandrijving van de S500e plug-in hybrid rijden. De maximale snelheid is 140 kilometer per uur, voldoende om mee te komen op de snelwegen. De maximale actieradius is ruim 30 kilometer, waarna de benzinemotor het over zal nemen.

Mercedes-Benz S500e plug-in hybrid 2Er zijn een viertal bedrijfsmodi voor het systeem: E-MODE (volledig elektrisch), CHARGE (géén gebruik elektromotor), E-SAVE (beperkt gebruik elektromotor) en HYBRID (elektronica benut optimaal energie van beide motoren). In de CHARGE modus fungeert de elektromotor als dynamo en slaat de vrijkomende energie bij afremmen op de motor op als energie in het accupakket.

Daarnaast zijn er 3 rij modi beschikbaar, welke door de bestuurder kunnen worden geselecteerd: S (sport), E (economy) en E+ (economy plus). In de sportstand staat de krachtige benzinemotor altijd paraat en wordt de meeste energie uit deze krachtbron gewonnen. De E-stand is bedoeld voor het economisch en efficiënt rijden. Ook wordt het Start&Stop systeem actief. De E+ stand is de overtreffende trap van het ‘groene rijden’ in de S500e plug-in hybrid. Alle systemen die kunnen bijdragen aan vermindering van brandstofgebruik en uitstoot van CO2 zijn ingeschakeld.

Mercedes-Benz S500e plug-in hybridOpladen doet de auto deels middels het recuperatieve remsysteem. Daarmee krijg jij de accu niet helemaal vol. Daarvoor sluit je de Mercedes-Benz S500e plug-in hybrid aan op een (snel)laadstation of aan een willekeurig stopcontact. Afhankelijk van de bron die je kiest, varieert de laadtijd. Laat je door een dealer uitvoerig informeren over de mogelijkheden van thuis en onderweg opladen van jouw S500e.

Concurrentie

De concurrentie van de Mercedes-Benz S500e plug-in hybride kan anno 2015 gezocht worden in de Porsche Panamera of Tesla Model S. Ook zijn meerdere SUV modellen in het topsegment uitgerust met de plug-in hybride techniek: Porsche Cayenne, Volvo XC90, Audi Q7 of de BMW X5. De traditionele concurrenten van de S-klasse, zoals de Audi A8, BMW 7 serie of Lexus LS serie hebben wel hybride aandrijving, maar kunnen niet worden opgeladen en afstanden geheel elektrisch afleggen.

Prijzen en bijtelling

De Mercedes-Benz S500e plug-in hybrid is er vanaf € 115.600,-. Vanwege de plug-in hybride aandrijving heeft de auto een lage CO2 emissie en valt de auto binnen de fiscale wet- en regelgeving 2015 in de 14% bijtelling. Daarmee is de auto zakelijk gezien zeer aantrekkelijk.

Wil jij meer weten over de Mercedes-Benz S500e plug-in hybrid of andere (semi-)elektrisch aangedreven modellen van Mercedes-Benz, zoals de S-klasse, E-klasse, C-klasse, B-klasse of de GLE-klasse? Kijk dan op verder op deze website of op www.mercedes-benz.nl.

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment