Renault Fluence ZE

Written by on 15 april 2015 in 100% elektrisch - No commentsDe Renault Fluence ZE is een 100% elektrisch aangedreven sedan, onderdeel van het Zero Emission programma van de Franse autofabrikant. De Renault Fluence wordt buiten Nederland als gangbaar model met verbrandingsmotor verkocht. Daarnaast kwam dus ook de uitvoering met elektromotor. In Nederland is alléén de elektrische variant verkocht. De Renault Fluence ZE kwam op de Nederlandse markt in 2011 en begin 2014 is de levering gestopt vanwege tegenvallende verkoopcijfers.Renault Fluence ZE

De Renault Fluence ZE is een sedan met volledig elektrische aandrijving. De Fluence is als model van Renault sinds 2009 en wordt op verschillende markten in de wereld standaard opgenomen in het gamma. In hetzelfde jaar presenteert men ook de ZE uitvoering, oftewel de Zero Emission uitvoering. De 100% elektrisch aangedreven auto zal pas vanaf 2011 in de verkoop gaan. In Nederland heeft Renault de Fluence alleen als elektrische auto aangeboden. In 2014 is men gestopt met de verkoop.

De Renault Fluence ZE werd verkocht zonder de accu’s. De Fluence ZE had wisselbare accu’s en een aparte organisatie, Better Place genaamd, was verantwoordelijk voor een enorm netwerk aan laad- en wisselstations. Het idee was mooi, de interesse vanuit de markt minder. Toen in 2013 het bedrijf Better Place het hoofd niet boven water kon houden, viel het gehele concept in duigen. Begin 2014 werd dan ook de stekker uit de Renault Fluence getrokken. Alleen voor de Aziatische en Pacific markt gaat de productie van de Fluence ZE voort. De auto wordt daar verkocht als Samsung SM3. In Nederland vind je alleen nog gebruikte modellen op de markt.

Design

Renault Fluence ZEHet design van de Renault Fluence ZE is een ‘threebox notchback’. Een sedan met een nadrukkelijk aanwezige ‘kont’ aan de auto. Van de Megane-familie is deze uitvoering met kont nooit een verkoopsucces geworden en daarom heeft men deze Megane uitvoering tijdig uit het gamma gehaald. De Fluence moest deze lege positie overnemen.

De auto heeft een moderne lijn, maar is wel bijzonder lang. De auto is zelfs langer gemaakt voor het huizen van de accu’s. Omdat deze verwisselbaar moeten zijn, kunnen ze niet worden weggewerkt in de bodem van de auto. Om dan toch nog wat bagageruimte over te houden is de auto met 13 centimeter verlengd. Hierdoor is de auto zelfs langer dan de huidige generatie van de Renault Laguna.

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 135 kilometer per uur
  • Gecombineerd vermogen: 94 pk
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 0 gram per kilometer
  • Actieradius (alleen elektrisch): 185 kilometer

Renault Fluence ZE 2De Renault Fluence ZE is voorzien van een 94 pk sterke elektromotor die is gekoppeld aan een lithium-ion accupakket (22 kWh). Onder ideale omstandigheden kan een afstand tot wel 185 kilometer worden afgelegd. De praktijk zal een lager cijfer laten zien.

Is de accu (bijna) leeg, dan kun je de auto opladen aan een willekeurig stopcontact (10A). De laadtijd is tot 12 uur. Aan een laadstation (16A) kan het binnen 9 uur maximaal. Je kunt de accu’s ook wisselen voor volle accu’s bij een station van Better Place. Althans, dat was het oorspronkelijke idee.

Concurrentie

De Renault Fluence ZE was de eerste auto met wisselbare accu’s. Helaas ontbreekt de infrastructuur om deze eigenschap als verkoopargument te gebruiken. De Renault Fluence ZE is in dat geval slechts een 100% elektrisch aangedreven auto, zoals onder andere een BMW i3, Mercedes-Benz B klasse Electric Drive, Ford Focus Electric of Volkswagen e-Golf. Het verschil is, dat alle concurrenten nog nieuw verkrijgbaar zijn en de Fluence ZE alleen nog als occasion.

Prijzen en bijtelling

Een nieuwe Renault Fluence ZE had een vanafprijs a € 25.990,-. Let wel, dat is zonder accupakket, welke je apart moest huren van Renault. De bijtelling voor een Fluence was gunstig vanwege het ontbreken van CO2 emissie. Je vindt een gebruikte Renault Fluence ZE (2011) al voor € 9.000,- bij de Renault dealer.

Wil jij meer weten over het huidige aanbod elektrisch auto’s van Renault? Kijk dan op www.renault.nl.

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment