Renault Twizy

Written by on 13 april 2015 in 100% elektrisch - No commentsDe Renault Twizy is een combinatie van een auto en een motorfiets: een ‘quadricycle’. De Twizy heeft vier wielen en een elektrisch aandrijving. Je kunt met maximaal 2 personen plaatsnemen op het voertuig, niet naast maar achter elkaar! De Renault Twizy is in 2012 op de markt verschenen en was in dat jaar zelfs het meest verkochte plug-in vervoermiddel in Europa. De Renault Twizy is een goed alternatief voor bestuurders die zich met name in het drukke stadsverkeer begeven!Renault Twizy

Het Franse automerk Renault is zeer vooruitstrevend, als het gaat om vervoer met elektrische aandrijving. Waar veel merken uiteenlopende modellen met een hybride of plug-in hybride aandrijving op de markt zetten, richt Renault zich op voertuigen die volledig elektrisch worden aangedreven. Renault noemt haar elektrische modellen de Z.E. lijn. Dit staat voor: Zero Emission! Deze koers lijkt een juiste, mede omdat de Nederlandse overheid haar stimulerende maatregelen door, zoals korting op bijtelling, in de toekomst meer gaat richten op alleen die voertuigen met 100% elektrische aandrijving. Tot die tijd levert Renault een bittere strijd om de gunst van de particuliere en zakelijke klant, die vooralsnog vaker kiezen voor het (plug-in) hybride autorijden. Is het een kwestie van tijd?

Renault Twizy (2012-heden)Renault heeft naast een elektrische bestelauto op basis van de Renault Kangoo, ook een kleine stadsauto: de Renault ZOE. De Renault Twizy vult het assortiment aan. De Twizy een kruising tussen een kleine auto en een motorfiets en wordt alleen aangedreven door een elektrische motor. Het is jouw Twizy maar de accu’s in de Twizy blijven eigendom van Renault. Deze lease jij van Renault en zij zorgen voor onderhoud en technische ondersteuning … óók bij pech onderweg!

Design

Het design van de Renault Twizy is uniek. Er is geen vergelijkbaar vervoermiddel. De ijzersterke kooiconstructie beschermt jou als bestuurder, al is het toch even wennen met de open flanken. Juist daardoor heb je toch de ervaring van het rijden op een motor, maar dan wél met een dak boven het hoofd. Je hoeft geen helm op in de Twizy, maar bent wel verplicht om een gordel te dragen. Een passagier neem je mee op de plaats achter jou! Vanwege het relatief smalle ontwerp, ben je veel wendbaarder dan in een auto. Het instapmodel (Twizy45) mag worden bestuurd met alléén een scooterrijbewijs en dus al vanaf 16 jaar!

Uitrusting

Er zijn 3 uitvoeringen van de Twizy beschikbaar:

  • Urban
  • Technic
  • Cargo

De Twizy Urban kun jij helemaal aanpassen naar wens: er zijn ontelbare kleurencombinaties mogelijk voor zowel het interieur als het exterieur. Ook de velgen kunnen een kleur naar keuze krijgen. Door de vele opties en accessoires (tegen meerprijs) kun jij er helemaal jouw unieke Twizy van maken! Zelfs een panoramadak is mogelijk! De Twizy Technic is een door Renault uitgeruste uitvoering: met de carbonlook decoratie, hoogglans zwart en metaallak accenten, heeft de Twizy Technic een moderne, strakke uitstraling. De lichtmetalen velgen maken het helemaal af! De Twizy Cargo is ideaal voor transport van kleinere goederen in het drukke stadsverkeer! Je bent wendbaar, kan makkelijk parkeren, trekt vlot weg en bovenals, je rijdt ‘groen’. De ruimte achter de bestuurder is omgetoverd tot een bagageruimte , welke toegankelijk is via een te openen deur aan de achterzijde. Er zijn al meerdere ondernemers, zoals Thuisbezorgd.nl die gebruik maken van de Renault Twizy Cargo.

Techniek / motoren

De Renault Twizy is beschikbaar met 2 motoren: Twizy45 en de ‘reguliere’ Twizy. De Twizy45 is de lichtere van de twee motorvarianten en wordt als bromfiets/scooter gezien. Deze mag worden bestuurd met een bromfiets- of scootercertificaat. De ‘zware’ Twizy is dan ook als motorfiets ingeschaald en mag alléén worden bestuurd met een rijbewijs A en/of B.

  • Topsnelheid: 45/ 80 kilometer per uur *
  • Acceleratie (0-45 km/u): 10 / 6,1 seconden *
  • Gecombineerd (max.) vermogen: 9 /16 pk *
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 0 / 0 gram per kilometer *
  • Actieradius (alleen elektrisch): 120 / 100 kilometer *

* Twizy45 / Twizy

De Twizy45 heeft een maximaal vermogen van 7 kW (9 pk) en een continu vermogen van 4 kW (5 pk). De Twizy heeft een maximaal vermogen 12 kW (16 pk) / continu vermogen 8 kW (11 pk). De Twizy45 kan binnen 10 seconden vanuit stilstand op topsnelheid (45 kilometer per uur) komen. De zwaardere motor doet dit in 6.1 seconden en kan dan nog doortrekken tot een topsnelheid van 80 kilometer per uur.

Renault Twizy (2012-heden) 1De Twizy is 100% elektrisch. De Twizy is voorzien van een accupakket. Als je een Twizy koopt, dan koop je niet de accu’s. Deze zijn eigendom van Renault en dat blijven ze. Je betaalt een maandelijks bedrag aan Renault als leaseprijs, waarvoor je van Renault volledig onderhoud van en ondersteuning op de accu’s in geval van storing, ontvangt. Opladen doe je door de Twizy aan te sluiten op een laadstation of stopcontact. De laadtijd hangt af van factoren, zoals de benodigde hoeveelheid energie die moet worden aangevuld en ook de krachtbron is bepalend! Laat je uitgebreid informeren door de dealer, als het om opladen gaat!

Concurrentie

Er zijn legio andere elektrisch aangedreven voertuigen, maar geen enkele is vergelijkbaar met de Renault Twizy. Alternatieven zijn de Think City, Tazzari Zero of Smart Fortwo Electric Drive.

Prijzen en bijtelling

Je rijdt al een Renault Twizy45 Urban vanaf € 6.990,-. De Twizy Urban kost € 7.790,-. De Technic uitvoering kost € 900,- meer. De Twizy Cargo kost € 1.000,- meer dan de Urban uitvoering. Naast de aanschafprijs, krijg je ook te maken met de maandelijkse leasekosten van het accupakket. Dat begint vanaf € 51,- per maand. Je sluit een contract af op basis van een ingeschat kilometrage per jaar. Een langere contractduur levert korting op. Een lager kilometrage is goedkoper dan een hoog. Dat heeft met snellere afschrijving, slijtage en bijbehorende onderhoudskosten.

Wil jij meer weten over de Renault Twizy en actuele aanbiedingen? Kijk dan op www.renault.nl.

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment