Renault ZOE

Written by on 8 april 2015 in 100% elektrisch - No commentsDe Renault ZOE (2013) schaart zich in de groep pioniers als het gaat om elektrisch autorijden. De ZOE is een 100% elektrisch aangedreven auto en kwam in 2013 commercieel uit op de Nederlandse markt. De Renault ZOE is een kleine (stads-) auto die zich makkelijk en vlot door het drukke stadsverkeer begeeft. De techniek van Renault maakt het mogelijk om dit volledig elektrisch te doen, zonder de angst te hoeven hebben met een lege accu langs de weg te komen staan.Renault ZOE

De Renault ZOE is één van de modellen die men uitbrengt vanuit het bedrijfsonderdeel Renault Zero Emission (Z.E.). Renault Z.E. levert niet slechts een automobiel, maar wil de klant ontzorgen op het gehele gebied van elektrische autorijden. Een onderdeel hiervan is het uit handen nemen van de zorgen omtrent de accu’s. Deze blijven eigendom van Renault en worden door de berijder geleased tegen een vast maandbedrag. Je hebt er als bestuurder geen omkijken meer naar … alleen het opladen doe je nog zelf!

Design

Renault ZOEHet design van de Renault ZOE is speels, eigentijds en toch straalt het ook dynamiek en kracht uit. Het lijkt alsof de ontwerpers de auto als in een mal hebben gegoten en met een pennenstreek de neus hebben bewerkt. De koplampunits en luchtinlaat lijken je toe te lachen. De lichtkleurige lichtunits voor en achter geven zeker bij een witte auto een high-tech indruk. Laat je niet misleiden door het formaat van de auto. Van binnen voelt de auto opvallend ruim aan, mede door het design van het interieur, dat helemaal bij de stijl van de auto past.

Uitrusting

De Renault ZOE is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: Life, Zen en Intens.

De Life uitvoering is het instapmodel en bevat onder andere standaard: ABS, ESP (stabiliteit), airbags, hill start assist, airconditioning, cruise control, Renault R-Link navigatie met 7” touchscreen, uitgebreide audio met navigatie en LED dagrijverlichting. De Zen heeft een uniek systeem dat zorgt draagt voor de luchtkwaliteit binnenin de auto (ionisator, parfumeur en luchtkwaliteit sensor). Verder krijg je extra: regen- en lichtsensor, 16”lichtmetalen wielen, parkeersensoren, handsfree card (handsfree openen, sluiten en starten) en nog meer uitgebreide audio. Bij de Intens uitvoering ontvang je ondermeer een achteruitrijdcamera en een andere kleurstelling. De Intens uitvoering is niet de overtreffende trap na de Zen uitvoering, maar net als de Zen een meer uitgeruste Life, nu met andere accenten.

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 135 kilometer per uur
  • Acceleratie (0-100 km/u): 13,5 seconden
  • Vermogen: 88 pk
  • CO2-uitstoot: 0 gram per kilometer
  • Actieradius (alleen elektrisch): 210 kilometer

De Renault ZOE is voorzien van een 65 kW elektromotor welke 88 pk levert. De actieradius is afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan de drukte van het verkeer, moet je veel optrekken, stoppen en accelereren? Ook het weer is van invloed op de prestaties van de auto. Bij koud weer is de actieradius aanzienlijk minder. De accu’s van de Renault ZOE blijven eigendom van Renault en worden geleased door de berijder van de ZOE. De accu’s kunnen worden opgeladen door het aansluiten van de auto met de kabel met stekker aan een bron. Dat kan aan een normaal stopcontact, al raadt Renault dit af en geven zij het advies dit slechts incidenteel te doen. Je laadt de auto in 3 uur op voor 30 kilometers extra rijplezier. Met een kabel met andere stekker kun je de ZOE aansluiten op een laadstation op openbare laadpaal. In 6 tot 8 uur is de ZOE weer helemaal opgeladen. Een snellader doet dit in 2 tot 3 uur. Er is de zogeheten Caméléon lader van Renault. Deze lader maakt het volledig opladen van de auto in 1 a 2 uur mogelijk. Informeer bij Renault naar de mogelijkheden van de Caméléon lader, want enkele aanpassingen zijn noodzakelijk.

Concurrentie

De Renault ZOE heeft concurrentie van andere 100% elektrische modellen, zoals de: BMW i3, Nissan Leaf, Volkswagen e-up! en e-Golf, Ford Focus Electric en Kia Soul EV.

Prijzen en bijtelling

Renault ZOE 1Een nieuwe Renault ZOE rijd je al vanaf € 20.990,- (Life). De andere uitvoeringen (zowel de Zen als de Intens) kosten beiden € 2.000,- meer. Omdat de auto 100% elektrisch is aangedreven, valt de Renault ZOE in de 4% bijtelling. Dat maakt de auto interessant voor zakelijke rijders. Bij het kopen van de auto geniet je ook van belastingvoordeel, zoals geen BPM en wegenbelasting (fiscale wet- en regelgeving 2015).

Bij het kopen van de Renault ZOE zijn de accu’s niet inbegrepen. Renault biedt de accupakketten te huur aan. Tegen een vast maandtarief huur je de accu’s, waarbij je zelf geen omkijken meer naar de accu’s hebt. De hoogte van de maandelijkse huurprijs is afhankelijk van de lengte van het contract en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt (binnen het contract). Je huurt al een accupakket vanaf € 49,- per maand.

Meer weten over de Renault ZOE en actuele aanbiedingen? Kijk op www.renault.nl

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment