Tesla Roadster

Written by on 15 april 2015 in 100% elektrisch - 1 CommentDe Tesla Roadster is heet eerste model dat autofabrikant Tesla op de markt heeft gebracht in 2008. De Tesla Roadster is een auto met volledig elektrische aandrijving. De Roadster is baanbrekend geweest en alle opgedane ervaring met Roadster heeft geleid tot de ontwikkeling van de succesvolle Tesla Model S.Tesla Roadster

In 2008 komt het Amerikaanse automerk Tesla met de Roadster op de markt. Deze tweepersoons auto beschikt over een volledig elektrische aandrijving. Tesla gebruikt de Roadster om veel nieuwe kennis en ervaring op te doen, welke weer gebruikt zal worden bij het ontwikkelen van nieuwe modellen. Er heeft een heel duidelijk plan gezeten achter de introductie van deze Roadster en dat heeft in de jaren erna Tesla geen windeieren gelegd. De auto is gebouwd in een gelimiteerde oplage van slechts 2.400 stuks en wereldwijd verkocht. Vanaf 2012 is men gestopt met de productie van de Tesla Roadster. De kennis en ervaring, alsmede de nieuwe technologische ontwikkelingen op gebied van bijvoorbeeld de accu’s, zet Tesla weer om naar een upgrade kit voor de Roadster: Roadster 3.0!

Design

tesla roadsterHet design van de Tesla Roadster is voor de kenners van sportieve auto’s direct herkenbaar: de Lotus Elise staat aan de basis van de Tesla Roadster. Toch kun je niet zomaar stellen, dat de Roadster van Tesla een Lotus met elektrische aandrijving is. Het chassis, techniek (o.a. op gebied van veiligheid) en carrosserie van de Lotus Elise staan aan de basis, maar zijn door de Engineers van Tesla doorontwikkeld. Hierbij heeft Lotus zelfs ondersteuning geboden. Meer informatie over de samenwerking en de verschillen, lees je op deze blog. Het resultaat mag er zijn. Een sportieve auto, plaats voor twee personen en krachtige prestaties.

Uitrusting

De Tesla Roadster is voorzien van allerlei features die het rijden in de Roadster veraangenamen. De auto is zeker niet Spartaans te noemen. Menig sportwagen is karig uitgerust om op gewicht te besparen, wat de prestaties van de auto weer ten goed komt. De Tesla Roadster heeft eigen ontworpen zetels, carbon fiber is gebruikt voor interieurdelen, zoals de console. Deze is voorzien van een LCD scherm, waarop veel informatie over de auto, zoals de status van het accupakket is te zien. Er is een audio installatie, optioneel met navigatie. Vloerbedekking op de vloer werkt isolerend en dempt het geluid. De deurhendels zijn helemaal weggewerkt (“shaved”).

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 201 kilometer per uur (begrensd)
  • Acceleratie (0-100 km/u): 3.9 seconden
  • Gecombineerd vermogen: 251 pk
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 0 gram per kilometer
  • Actieradius (alleen elektrisch): circa 390 kilometer

De Tesla Roadster is voorzien van een accupakket met ruim 6.800 Lithium-ion cellen en kan 53 kWh opslaan. Opladen doe je door de auto met een kabel op te slaan aan een oplaadpunt. Dat kan met een High Power Wall connector, welke in een oplaadtijd van 4 uur de auto weer helemaal oplaadt. Wil je de auto aansluiten op een willekeurig stopcontact, dan gebruik je de Universal Mobile connector. In 6 uur is de auto weer klaar voor gebruik. Met de Spare Mobile connector laad je de auto snel weer op na een korte rit. Wist jij dat Tesla wereldwijd een eigen netwerk van Supercharge stations langs snelwegen uitrolt?

Vanaf 2014 is er een upgrade beschikbaar: Tesla Roadster 3.0. Deze upgrade is mede tot stand gekomen door de opgedane kennis en ervaring met de Tesla Model S. Onderdeel van de deze upgrade is een beter accupakket met een capaciteit tot wel 70 kWh. Toen de Roadster in 2008 op de markt kwam, was het toenmalig gekozen accupakket state-of-the-art. De techniek staat nimmer stil en met de hedendaagse technologie zijn nieuwe mogelijkheden ontstaan, die toen ondenkbaar waren. Tesla laat haar klanten graag van profiteren van deze nieuwe kennis en ervaring!

Concurrentie

tesla roadster 1De Tesla Roadster was in 2008 een unieke auto. Niet alleen omdat het één van de eerste volledige elektrisch aangedreven sportauto’s was, maar het aanbod van elektrische auto’s was sowieso niet breed in die periode. De techniek was nog relatief nieuw, enigszins beperkt en daardoor duur om in te kunnen zetten op commerciële basis.

Inmiddels zijn er meer elektrisch aangedreven sportauto’s als de Roadster te krijgen, zoals de Detroit Electric SP 01, welke overigens ook de Lotus Elise als basis kent. De top van het sportwagen segment biedt eveneens (semi) elektrisch aangedreven modellen aan, zoals Porsche, Ferrari, McLaren of Fisker.

Prijzen

De Tesla Roadster had een verkoopprijs rond de € 100.000,-.

Wil jij meer weten over de Tesla Roadster of andere modellen van Tesla, kijk dan op de website van Tesla.

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!One Comment on "Tesla Roadster"

  1. Cialis_20_mg_low_price 2 juni 2020 at 19:43 ·

    Thanks so much for the post.Much thanks again. Really Cool.cialis 20 mg low price

Leave a Comment