Think City

Written by on 15 april 2015 in 100% elektrisch - No commentsDe Think City is een kleine, 100% elektrisch aangedreven auto die van 2007 tot en met 2011 is gebouwd door de Noorse fabrikant Think, of Th!nk zoals het officieel wordt geschreven. Vanaf 2009 was de auto ook in Nederland te koop, nadat hij is gekeurd voor en toegelaten op de Nederlandse wegen. Je mag er zelfs de snelweg mee op. De Think City bood plaats aan maximaal 4 inzittenden.Think City

De Think City is een compacte auto met volledig elektrische aandrijving. De auto is in 2007 aan het publiek getoond en vanaf 2008 daadwerkelijk leverbaar. Pas in 2009 heeft het RDW de auto officieel goedgekeurd voor de Nederlandse wegen. Wist jij dat autofabrikant Ford voormalig eigenaar was van Think en dus aan de wieg heeft gestaan van het tot stand komen van de Think City? En dat de Think City, zoals die in Nederland bekend is geworden eigenlijk al de vijfde generatie is en dat met deze generatie de auto verkooprijp is? De kleine auto heeft een topsnelheid van ruim 100 kilometer per uur. Hij is ook goedgekeurd voor gebruik op de snelwegen. Helaas viel in 2011 het doek voor Think Global, het Noorse bedrijf dat de auto produceerde en verkocht.

Design

Think CityHet design van de Think City is speels en praktisch. De compacte auto is niet langer dan 3,12 meter. De wielen staan ver op de hoeken, waardoor er maximale binnenruimte is. De Think City is 1.65 meter breed én hoog. De auto biedt plaats aan twee personen, maar middels een los verkrijgbaar bankje creëer je twee beperkte zitplaatsen in de bagageruimte. Via de grote vooruit en relatief hoge zit, heb je een prima zicht.

Uitrusting

De uitrusting van de Think City is keurig, verzorgd en zeker niet Spartaans. Het zou zeker niet misstaan in een (stads)auto uit de huidige A-klasse. De auto heeft standaard ABS, airbags, elektrische bedienbare ramen, elektrisch instelbare spiegels, audio en optioneel zelfs airconditioning.

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 112 kilometer per uur
  • Acceleratie (0-100 km/u): 20+ seconden
  • Gecombineerd vermogen: 45 pk
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 0 gram per kilometer
  • Actieradius (alleen elektrisch): 66 / 160 kilometer

De Think City is uitgerust met een 45 pk elektromotor, die op haar beurt wordt gevoed door een lithium-ion accu. Binnen 8 uur kun je deze weer helemaal opladen. Er is een ook vervangend accupakket: een Sodium Zebra accu. Deze accu verhoogt de actieradius van de City tot bijna 160 kilometer, maar het opladen van de Zebra accu duurt langer (11 uur) en de accu is meer gevoelig voor energieverlies, bijvoorbeeld door temperatuurwisselingen.

Think City 2De Think City is een prima stadsauto. Met 45 pk zoef je door het drukke stadsverkeer en de actieradius, zelfs met de lithium-ion batterij, is méér dan voldoende. Je mag met de City de snelweg op, maar houdt er rekening mee, dat even snel inhalen niet mogelijk is!

Concurrentie

Eigenlijk is de Think City te vroeg op de markt gekomen. Met de technologische ontwikkelingen op gebied van elektromotoren en steeds compacter en krachtiger wordende accupakketten, lijkt elektrisch rijden anno 2015 steeds meer voet aan grond te krijgen. Al dan niet in combinatie met een verbrandingsmotor, zoals een hybride of plug-in hybride. De Think City was te beperkt in mogelijkheden en te duur in prijs in relatie tot alternatieven. En zeker de combinatie van deze factoren, hebben het succes van de auto zeker geblokkeerd.

Toch zijn er kleine auto’s met (semi) elektrische aandrijving, die het wel hebben gered. Misschien alleen vanwege een kapitaalkrachtige organisatie erachter, want je moet een lange adem hebben. Denk aan de Smart Fortwo Electric Drive, Renault ZOE, Tazzari Zero en de drieling: Mitsubishi iMiEV, Peugeot iOn en Citroen C-Zero. Een ander concept van vervoer, maar zeker het noemen waard: Renault Twizy.

Prijzen en bijtelling

De Think City is nieuw niet meer te koop. De verkoopprijs heeft ooit op ruim € 40.000,- gelegen. In 2010, nadat de auto al ruim een jaar op de Nederlandse markt is, wordt de prijs sterk verlaagd naar ruim € 33.000,-. Na het faillissement van Think Global zijn de voorraadmodellen voor nog geen € 20.000 van de hand gedaan. Tegenwoordig vind je gebruikte modellen op internet voor circa € 8.000,-!

Wil jij meer weten over de Think City? Kijk dan op www.thinkev.leftbankcompanies.com (verouderde site).

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment