Toyota Prius Plug-in Hybrid

Written by on 12 maart 2015 in plug-in hybride-auto's - No commentsDe nieuwe Toyota Prius plug-in hybrid is het logische vervolg op de succesvolle Toyota Prius, wat een hybride auto is. De Toyota Prius plug-in hybrid heeft zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor. Wat hij nog extra heeft, ten opzichte van de ‘gewone’ Toyota Prius, is de mogelijkheid om de auto met een kabel op te laden aan een stopcontact of laadpaal. Hiermee kan nog meer voordeel worden gehaald uit de aanwezigheid van de elektromotor. De nieuwe Toyota Prius plug-in hybrid is vanaf 2012 in Nederland leverbaar.Toyota Prius plug-in hybrid

De Toyota Prius is van oorsprong een hybride auto. Dat wil zeggen dat er twee motoren in de auto zijn geplaatst, die beiden voor de aandrijving van de auto zorgen en beiden een eigen bron voor brandstof hebben. De verbrandingsmotor in de Prius verbruikt benzine uit de brandstoftank en de elektromotor verbruikt stroom, welke is opgeslagen in het accupakket. De Toyota Prius rijdt al vanaf 1997 rond in Japan en vanaf na het millennium ook op de Nederlandse wegen. De Prius is de eerste auto met (gedeeltelijk) elektrische aandrijving die zijn weg heeft kunnen vinden naar een commercieel succes! De Prius heeft de weg vrij gemaakt voor een geheel nieuwe generatie auto’s: de hybride!

De nieuwe Toyota Prius plug-in hybrid is het logische vervolg op de normale, hybride Prius. De plug-in hybride heeft alle voordelen van de ‘gewone’ hybride, maar kan ook via een kabel met stekker worden aangesloten op een externe bron, waarmee je de accu’s binnen enkele uren (afhankelijk van de wijze van opladen) weer helemaal volgeladen kunnen worden. De normale Prius kan de accu’s alleen opladen door ermee te rijden: de verbrandingsmotor voedt het accupakket en een regeneratief remsysteem helpt hierbij. De plug-in hybride neemt enorm in populariteit toe ten koste van de gewone hybride. Dat heeft te maken met het feit, dat je met de plug-in hybride méér bewust kunt rijden door meer en intensiever gebruik te kunnen maken van de elektromotor!

Design

nieuwe toyota prius plug-in hybridOver het design van de Toyota Prius zijn de meningen verdeeld, al direct na het uitkomen van de eerste beelden van de eerste generatie. Bij het ontwerpen diende men rekening te houden met het relatief grote accupakket, dat óók ergens in de auto moest worden ingebouwd.

Het design van de auto week af van de conventionele automobiel en dat is vaak een kwestie van wennen. Bij de tweede generatie (2003) kreeg de Prius het design dat Toyota in de jaren erna zal blijven hanteren. Ook de derde generatie (2009) bouwde voort op hetzelfde design: een korte spitse neus, het hoge en bolle midden en de opgehoogde, vlakke achterzijde (zogeheten: ‘midsize liftback’). De Toyota Prius heeft 5 ruime zitplaatsen en een grote bagageruimte (441 liter). Er is ook de Toyota Prius Wagon met 7 zitplaatsen!

Uitrusting

De nieuwe Toyota Prius plug-in hybrid is verkrijgbaar in meerdere uitrustingsniveaus:

  • Aspiration
  • Dynamic Business
  • Executive Business

De Aspiration is al zeer rijk uitgerust. De Japanse autofabrikant heeft veel technologische systemen die bijdragen aan veiligheid en rijcomfort standaard in de auto geplaatst. Er is altijd spraken van een overtreffende trap, dus de Dynamic Business doet er een schepje bovenop. De meest rijk uitgeruste variant is de Executive Business. Een centraal multi info display geeft toegang tot veel informatie over het verbruik van de auto. Systemen, zoals een climate control, audio- telefoon- en entertainmentsysteem, navigatie en nog veel meer maken het rijden aangenaam.

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 180 kilometer per uur
  • Acceleratie (0-100 km/u): 10,8 seconden
  • Gecombineerd vermogen: 100 kW/136 pk
  • Gecombineerd brandstofverbruik: 2,1 liter per 100 kilometer
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 49 gram per kilometer
  • Actieradius (alleen elektrisch): circa 20 kilometer
  • Actieradius (gecombineerd): 1.200 kilometer

De nieuwe Toyota Prius plug-in hybrid heeft zowel een 1.8 liter VVT-i benzinemotor (99 pk) en een elektromotor (82 pk). Gecombineerd leveren ze maar liefst 136 pk, tegen zeer gunstige verbruikscijfers. Je kunt de motoren in verschillende standen met elkaar laten samenwerken. De verbrandingsmotor is het zuinigst als deze in een vlak toerental draait. Laat de elektromotor dus bijspringen bij het optrekken, inhalen en dergelijke manoeuvres. Want dan komt juist de elektromotor het meest tot zijn recht. Je kunt ook meer op de elektromotor rijden en de verbrandingsmotor bij laten springen. Of wil je liever helemaal elektrisch rijden?

nieuwe toyota prius plug-in hybrid 2Laden gaat eenvoudig met de kabels met stekker. Laden kan in elke willekeurig stopcontact of in een laadstation. Je hebt laadstations voor thuis en natuurlijk de openbare laadpaal. Laden aan een laadstation of -paal gaat sneller, omdat er met meer vermogen wordt gewerkt. Er is daarom ook een andere kabel met een andere stekker voor nodig, dan voor laden in het stopcontact. Dan zijn er ook nog snellaadpalen, die vooral handig zijn voor een noodzakelijke pitstop onderweg. Na een kwartier tot halfuur laadtijd kun je weer de weg op!

Concurrentie

De Toyota Prius plug-in hybrid heeft concurrentie van andere auto’s met dezelfde techniek. Je vindt dergelijke auto’s in verschillende segmenten en type auto’s, zoals hatchbacks, maar ook SUV’s. Denk aan de Opel Ampera, Volkswagen GTE, Audi A3 e-tron en de Mitsubishi Outlander PHEV.

Prijzen en bijtelling

Je rijdt al in een nieuwe Toyota Prius plug-in hybrid vanaf € 34.450,-. Daar krijg je veel auto voor! De Prius plug-in hybrid beschikt standaard over veel technologische systemen die bijdragen aan luxe en comfort, maar ook aan veiligheid! Vanwege de lage uitstoot CO2 van 49 gram per kilometer, valt de nieuwe Toyota Prius plug-in hybrid nog net in de 7% bijtelling (fiscale wet- en regelgeving 2015). Dat is een interessante bijkomstigheid voor de zakelijke rijders die de Prius plug-in hybrid willen leasen!

Wil jij meer weten over de nieuwe Toyota Prius plug-in hybrid en actuele aanbiedingen? Kijk dan op www.toyota.nl!

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment