Toyota Prius

Written by on 15 april 2015 in hybride - No commentsDe Toyota Prius mag met recht een pionier in de wereld van hybride auto’s worden genoemd. Toyota prijst de Prius als het icoon van haar drang naar innovatie. De Toyota Prius rijdt al vanaf het begin van deze eeuw op de Nederlandse wegen en is nog altijd één van de meest verkocht auto’s met hybride aandrijving. Er zijn inmiddels ook varianten als de Prius Wagon en Prius plug-in hybrid beschikbaar.Toyota Prius

De Toyota Prius is in 1997 geïntroduceerd op de Japanse thuismarkt en vanaf 2000 is hij wereldwijd beschikbaar, dus ook in Nederland. Een auto met hybride aandrijving is in deze periode nog vrij onbekend. Dat heeft grotendeels te maken met de beperking van de technologie en de hoge ontwikkelingskosten. Het is dan ook lastig om deze techniek in een auto te plaatsen, die je tegen een acceptabele verkoopprijs op de markt wil afzetten. De Toyota Prius is het gelukt om de weg naar de consument te vinden en heeft daarmee een weg vrijgemaakt voor andere merken.

Toyota PriusIn 2004 wordt de tweede generatie van de Prius uitgebracht. Het uiterlijk van de auto is aangepast naar een vijfdeurs hatchback. Het model is nog steeds duidelijk herkenbaar in de huidige generatie Prius. In 2009 is de derde generatie geïntroduceerd. De auto is iets toegenomen in format, heeft een sterkere benzinemotor gekregen en is bovenal nog zuiniger geworden in verbruik. De Toyota Prius is nog altijd ongekend populair.

Wist jij dat er in 2013 al meer dan 1,5 miljoen Prius-modellen van de derde generatie wereldwijd zijn verkocht? Toyota kent een sterke drang naar innovatie. Altijd kijkt men naar nieuwe technologie en kansen en ontwikkelingen op de markt. Ook de Toyota Prius blijft zich evolueren. Zo zijn er een Prius Wagon en een Prius plug-in hybride, die je tussentijds kunt opladen om nog meer kilometers volledig elektrisch te kunnen rijden!

Design

Bij de ontwikkeling van de eerste generatie van de Toyota Prius, hebben de designers een middenweg moeten vinden tussen functionaliteit en esthetiek. Men wilde een aansprekende auto, die een groot publiek zal aanspreken. De auto moest echter ook een groot accupakket herbergen. Dat was één van de technologische beperkingen van die periode: de accu’s waren groter met minder capaciteit. Dat is één van de positieve ontwikkelingen die in de jaren erna is geweest: kleinere accu’s met meer vermogen.

Het design van tweede generatie is een vijfdeurs hatchback met een korte spitse neus, de relatieve hoge, bolle daklijn en de opgehoogde, vlakke achterzijde (‘midsize liftback’). Het design was nieuw en voor velen eerst even wennen. Dat maakte de Toyota Prius toch net even anders en dat is terecht. Het was en is een bijzondere auto! De derde generatie (2009) bouwde voort op hetzelfde design. De Toyota Prius heeft 5 ruime zitplaatsen en een grote bagageruimte (441 liter). Er is ook de Toyota Prius Wagon met 7 zitplaatsen!

Uitrusting

De Toyota Prius is beschikbaar in verschillende uitvoeringen:

  • Comfort
  • Business
  • Dynamic Business

De Comfort is een zeer complete uitvoering van de Prius, met onder andere: multimedia systeem, inclusief Bluetooth handsfree voor de telefoon, headsup display, uitgebreide audio, climate control, alle ramen elektrisch bedienbaar, 15”lichtmetalen wielen, LED dagrijverlichting, airbags en veel andere systemen die bijdragen aan rijcomfort en veiligheid. De Business uitvoering voegt onder andere hieraan toe: navigatie, 17” lichtmetalen wielen en luxe bekleding van het interieur. De Dynamic Business heeft als extra: LED verlichting voor, licht- en regensensoren, smart key entry en meer comfort toevoegende opties.

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 180 kilometer per uur
  • Acceleratie (0-100 km/u): 10,4 seconden
  • Gecombineerd vermogen: 136 pk
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 89 / 92 gram per kilometer

Toyota Prius 1De Prius heeft, volgens Toyota, de meest geavanceerde full hybrid aandrijflijn ter wereld: Hybrid Synergy Drive. De Prius heeft een 1,8 liter VVT-i benzinemotor en een tweetal elektromotoren. De transmissie wordt verzorg door een CVT automaat. Het gecombineerde verbruik ligt op 3,9 a 4,0 liter per 100 gereden kilometers. Het verschil in CO2 emissie én verbruik heeft te maken met het verschil tussen 15” en 17” lichtmetalen wielen.

Concurrentie

De Toyota Prius heeft lang slechts enkele concurrenten gekend. Inmiddels zijn er meerdere merken die een hybride auto in het segment van de Prius aanbieden. Denk aan de Honda Insight en Honda Civic (beiden niet meer nieuw leverbaar), Peugeot 3008, Volkswagen Jetta, Kia Optima of de Citroen DS5.

Prijzen en bijtelling

Een nieuwe Toyota Prius rijdt je al vanaf € 27.595,- voor de Comfort uitvoering en € 32.195,- voor de Dynamic Business. Door opties en accessoires tegen meerprijs kan de prijs verder oplopen. Vanwege de uitstoot van CO2 van 89 / 92 gram per kilometer heeft de Toyota Prius in de fiscale wet- en regelgeving 2015 een bijtelling van 20%. In 2016 valt de Prius in 21% bijtelling.

Wil jij meer weten over de Toyota Prius? Kijk dan op www.toyota.nl

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment