Volkswagen Jetta Hybrid

Written by on 15 april 2015 in hybride - No commentsVanaf 2013 heeft de Duitse autofabrikant Volkswagen de Jetta uitgerust met hybride aandrijving. Een elektromotor werkt nauwgezet samen met een benzinemotor en samen leveren zij sterke prestaties op gebied van vermogen, brandstofverbruik en uitstoot van schadelijke stoffen. De Volkswagen Jetta Hybrid is vanaf 2014 in Nederland alleen nog uit voorraad leverbaar. De Nederlandse importeur heeft hiertoe besloten, omdat de te hoge CO2-uitstoot de Jetta nét in een hoge bijtellingscategorie plaatst. Hierdoor is de interesse in de auto, met name door het bedrijfsleven, sterk afgenomen. Het is wachten op een Volkswagen Jetta met bijvoorbeeld een plug-in hybride of 100% elektrische aandrijving, waardoor de auto met name voor de zakelijke rijder weer aantrekkelijk wordt!Volkswagen Jetta Hybrid

De Volkswagen Jetta is een compacte middenklasse auto. De Jetta rijdt al vanaf 1979 op de Nederlandse wegen en is in de basis een sedan uitvoering van de Volkswagen Golf. De Jetta is wereldwijd verkocht, waarbij de naam niet altijd hetzelfde is gebleven. Ook in Nederland is dat het geval. De derde generatie is onder de naam Volkswagen Vento (1991-1998) verkocht en de vierde generatie kennen wij als de Volkswagen Bora (1998-2005). Vanaf 2005 is de naam Jetta weer terug en de Volkswagen Jetta Hybrid is de zesde generatie van het model. De Volkswagen Jetta Hybrid heeft dezelfde techniek als de Volkswagen Touareg gekregen.

Design

Volkswagen Jetta Hybrid 1Het design van de Volkswagen Jetta Hybrid is sedan met een sportieve daklijn. De Jetta is een sedan met veel binnenruimte. De auto past heel goed bij de zakenman die representatief voor de dag wil komen en wil rijden in een auto waarin het comfortabel vertoeven is. De Jetta is duidelijk een Volkswagen van deze tijd met herkenbare vormen en uiterlijke kenmerken, zoals de koplampen, grille en lijnen op de flanken.

De Volkswagen Jetta is géén kleine Passat en ook géén ‘Golf met een kontje’ meer, mocht je de auto per sé in een hokje willen plaatsen. Met het formaat van de zesde generatie Jetta zou men de auto zelfs in het D-segment moeten plaatsen.

Uitrusting

De Volkswagen Jetta Hybrid is een complete auto, waar je zo in wegrijden kunt. Hij is voorzien van comfortstoelen, airco, cruise control, audio en uitgebreide bediening vanaf het multifunctionele, met leder beklede stuurwiel. Je kunt met opties en accessoires de auto verder naar smaak uit laten rusten. Omdat de auto vanaf 2014 in Nederland alleen nog uit voorraad wordt verkocht, is die keuze wel afhankelijk van beschikbaarheid.

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 210 kilometer per uur
  • Acceleratie (0-100 km/u): 8,8 seconden
  • Gecombineerd vermogen: 170 pk
  • Gecombineerd brandstofverbruik: 4,1 liter per 100 kilometer
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 95 gram per kilometer

De Volkswagen Jetta Hybrid is uitgerust met een 1.4 liter TSI benzinemotor (150 pk) en een elektromotor (20 kW). De motoren werken nauw samen en afhankelijk van de te leveren prestatie bepaalt een ingenieus systeem welke motor op dat moment de meeste energie moet leveren. De parallel hybride techniek zorgt ervoor dat je een beperkte afstand (2 kilometer) geheel elektrisch kan afleggen. De maximale snelheid is dan begrensd op 70 kilometer per uur. De transmissie wordt verzorgd door een 7-traps DSG automaat. Opladen geschiedt via het afremmen. De vrijgekomen remenergie wordt door de elektromotor, die dan als dynamo fungeert, omgezet in stroom die wordt teruggeleid naar de accu, alwaar het wordt opgeslagen.

Concurrentie

De Volkswagen Jetta Hybrid neemt het op tegen de hybride uitvoeringen van auto’s als de Peugeot 508, Citroen DS5, Ford Mondeo of Kia Optima.

Prijzen en bijtelling

De Volkswagen Jetta Hybrid heeft een adviesverkoopprijs van circa € 30.000,-. In het voorjaar van 2014 besluit de Nederlandse importeur te stoppen met het voeren van de Volkswagen Jetta (Hybrid) in het assortiment. De verkopen tot en met 2013 verliepen goed, omdat de Volkswagen Jetta Hybrid in het gunstige bijtellingstarief van 14% viel. Vooral voor zakelijke rijders was de Jetta Hybrid een interessante auto. In de fiscale wet- en regelgeving van 2014 is dit verschoven naar 20% en daarmee zijn de interesse en verkoop sterk gedaald.

De VVolkswagen Jetta Hybridolkswagen Jetta Hybrid is vanaf voorjaar 2014 alleen nog uit beschikbare voorraad leverbaar. Dat wil niet zeggen dat er geen nieuwe Jetta bestaat, maar deze wordt niet in Nederland verkocht. De auto blijft vanwege te hoge CO2 uitstoot in de bijtelling buiten het fiscale voordeel vallen, waardoor men niet verwacht dat de auto goed zal verkopen in Nederland. .

Wil jij meer weten over de Volkswagen Jetta Hybrid en actuele ontwikkelingen op het gebied van (semi-)elektrisch rijden binnen Volkswagen? Kijk dan op www.volkswagen.nl

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment