Volkswagen Touareg hybrid

Written by on 15 april 2015 in hybride - No commentsVanaf het begin van deze eeuw is er een sterk groeiende interesse in SUV modellen. De Duitse autofabrikant Volkswagen wil ook profiteren van deze interesse en brengt vanaf 2002 de Volkswagen Touareg op de markt. Vanaf 2010 is er de Volkswagen Touareg Hybrid, een hybride aangedreven SUV.Volkswagen Touareg Hybrid

De automobielindustrie heeft te maken met steeds veranderende interesses vanuit de markt. Begin van deze eeuw is er een sterk opkomende markt voor SUV’s. Volkswagen wil graag een aandeel nemen in dit marktsegment en ontwikkeld samen met Porsche het zogeheten Volkswagen 7L-platform, op basis waarvan beide merken elk een eigen SUV konden bouwen. Dit worden de Volkswagen Touareg en Porsche Cayenne.

Volkswagen Touareg Hybrid 1De Volkswagen Touareg is direct een succes. De SUV is niet slechts een ‘show-off’ terreinwagen, maar staat daadwerkelijk zijn mannetje in het ruwe terrein, mede vanwege de lage gearing. Bij de introductie is er al keuze tussen krachtige benzine- en dieselmotoren. De Volkswagen Touareg krijgt in 2007 een facelift en in 2010 wordt de tweede generatie ingevoerd. Vanaf 2010 is er ook een Volkswagen Touareg Hybrid.

In 2014 krijgt Volkswagen Touareg een upgrade. In Nederland wordt aanvankelijk ook de Volkswagen Touareg Hybrid ook geleverd, maar vanaf juli 2015 is hij niet meer leverbaar. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de hoge aanschafprijs, bijna € 15.000,- meer dan de duurste dieselvariant, terwijl de hybride aandrijving geen significant betere prestaties levert. De C02 uitstoot van de hybride is zelfs hoger dan van de dieselmotor. Ook is er geen belastingvoordeel (bijtelling) vanwege de nog steeds hoge emissie van 192 gram per kilometer.

Design

Het design van de Volkswagen Touareg is bij de introductie in 2002 kenmerkend voor wat je verwacht van een SUV. De auto staat hoog op de grote wielen. De Touareg is minder sportief ontworpen dan bijvoorbeeld de Porsche Cayenne. De ingehouden ontwerpstijl maakt van de Touareg een SUV die verschillende doelgroepen kan aanspreken, zoals de zakelijke rijder of de consument die een solide, elegante en stijlvolle SUV wil rijden. De Touareg is ook beschikbaar in een meer sportieve uitvoering, voor de jongere bestuurders.

Uitrusting

De Volkswagen Touareg Hybrid is vanaf 2010 tot 2012 beschikbaar in de Highline uitvoering. Vanaf 2012 wordt dit High Edition genaamd. Vanaf 2014 spreken we weer over de Volkswagen Touareg Hybrid Highline. De Highline uitrusting kenmerkt zich onder andere door 18” lichtmetalen wielen, comfortabele zetels met lederen bekleding, een multifunctioneel stuurwiel, cruise control, een achterklep die geopend kan worden met een voetbeweging, climate control, uitgebreide audio en navigatie. Optioneel kan de Volkswagen Touareg Hybrid naar smaak en wens worden uitgebreid met een panoramadak, meer elektronische systemen die luxe en comfort naar een nog hoger plan brengen, of juist de veiligheid vergroten. De binnenruimte is ruim, variërend van 493 liter tot wel 1.555 liter indien de achterbank wordt neergeklapt.

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 240 kilometer per uur
  • Acceleratie (0-100 km/u): 6,5 seconden
  • Gecombineerd vermogen: 380 pk
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 193 gram per kilometer

De Volkswagen Touareg Hybrid heeft een 3,0 liter V6 benzinemotor (333 pk) en een elektromotor (46) pk). Gezamenlijk leveren de motoren een vermogen van 380 pk. Hiermee weet de VW Touareg Hybrid zich relatief snel te verplaatsen, zeker gezien de massa van ruim 2.200 kilogram. De accu’s worden opgeladen tijdens het rijden, ondermeer middels het recuperatieve remsysteem.

Concurrentie

Volkswagen Touareg HybridEr zijn relatief veel automerken die op de markt een SUV model met een (plug in) hybride aandrijving uitbrengen of hebben uitgerbracht. Een SUV met een zéér krachtige benzinemotor én een elektromotor, levert veelal weinig pluspunten voor de consument op: de CO2 emissie blijft te hoog om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel (bijtelling), terwijl de aanschafprijs hoger ligt dan een non-hybride model.

Een moderne dieselmotor kan dan een schoner én goedkoper alternatief zijn. Plug-in hybride of hybride aandrijving in combinatie met een dieselmotor, heeft daarentegen wel voordelen. Enkele voorbeelden van concurrenten voor de Volkswagen Touareg Hybrid zijn: BMW X5, Audi Q7, Volvo XC90, Porsche Cayenne, Lexus RX, Land Rover Range Rover, Mercedes-Benz GLE, de over-the-top Cadillac Escalade of uit een heel ander vaatje: de financieel aantrekkelijk Mitsubishi Outlander PHEV.

Prijzen en bijtelling

De Volkswagen Touareg Hybrid had een adviesverkoopprijs die net over de € 100.000,- ging. Vanaf zomer 2015 is de Touareg Hybrid door de Nederlandse importeur uit het aanbod gehaald. Je komt een gebruikt Volkswagen Touareg Hybrid (bouwjaar 2010) op diverse verkoopsites tegen vanaf € 33.000,-. Goed zoeken en vergelijken kan je veel opleveren. Controleer ook de technische gegevens van de auto en welk onderhoud de auto reeds heeft gehad. Dit kan verrassingen achteraf voorkomen.

Wil jij meer weten over de Volkswagen Touareg of andere modellen met (semi-)hybride aandrijving? Kijk dan op www.volkswagen.nl</p>

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment