Volvo C30 EV

Written by on 15 april 2015 in 100% elektrisch - No commentsDe Volvo C30 EV is een 100% elektrisch aangedreven uitvoering van de Volvo C30. De Volvo C30 EV is in 2011 in een (voor-)productie met een oplage van 250 stuks uitgeleverd aan overheden en bedrijven. Van een echte serieproductie is het niet gekomen, daar Volvo meer inzet op plug-in hybride voertuigen. In 2012 wordt de stekker uit het project getrokken.Volvo C30 EV

In 2011 brengt Volvo, net als andere merken in dezelfde periode, een elektrisch aangedreven model op de markt. Het gaat in dit geval om een Volvo C30 met een elektromotor. Het op de markt brengen blijft in dit geval beperkt tot het uitleveren van 250 stuks, die beschikbaar zijn voor bedrijven en diverse overheden. Ook in Nederland zijn er enkele bedrijven die een Volvo C30 EV ter beschikking krijgen. Doel is om de auto in de praktijk te testen en op basis van de ervaringen verder te ontwikkelen. De kosten van ontwikkeling liggen zo hoog, dat serieproductie (nog) niet mogelijk is. Deze verkapte vorm van testen moet het mogelijk maken om ontwikkelings- en dus productiekosten te verlagen, waardoor er straks een Volvo C30 EV uitgebracht kan worden tegen een concurrerende, commerciële marktprijs. In 2012 neemt Volvo de beslissing op de stekker uit het project Volvo C30 EV te trekken. “De markt is (nog) niet klaar voor elektrisch rijden”, wordt als reden opgevoerd. Later zet Volvo meer in op het plug-in hybride rijden.

Design

Volvo C30 EVHet design van de Volvo C30 EV is op basis van de C30 van de tweede generatie, die vanaf 2009 op de Nederlandse wegen rijdt. Het model is een driedeurs hatchback. Wist jij dat de Volvo C30 op hetzelfde platform staat als de Ford Focus? Met de Volvo C30 maakt Volvo een knipoog naar de sportcoupé die Volvo decennia eerder in het assortiment had: de Volvo 480. Ook de C30 heeft een volledig glazen achterklep en de zitplaatsen achterin bestaan uit twee losse stoelen in plaats van een achterbank.

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 130 kilometer per uur
  • Acceleratie (0-100 km/u): 11 seconden
  • Vermogen: 82 kW / 112 pk
  • Actieradius: 150 kilometer
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 0 gram per kilometer

De Volvo C30 EV is een volledig elektrisch aangedreven auto. De elektromotor is de enige aandrijfbron van het voertuig en wordt gevoed door de lithium ion accu. Deze is keurig weggewerkt in de auto. Omdat men gebruik maakt van een bestaande auto en niet een geheel nieuwe auto heeft ontwikkeld om het systeem heen, heeft men hiervoor gebruik gemaakt van beschikbare ruimte, zoals waar normaliter de brandstoftank is geplaatst. De accu levert voldoende energie voor circa 150 kilometer bereik. Dit is deels afhankelijk van de rijstijl en de omstandigheden op de weg. Ook hebben andere systemen in de auto invloed op de energieconsumptie. Zo is gebleken dat het uitschakelen van de verwarming een positieve invloed heeft op de verbruikscijfers.

Concurrentie

Volvo C30 EV 1De Volvo C30 EV is tijdelijk leverbaar geweest. De auto is voor de particuliere bestuurder niets eens beschikbaar geweest, maar alleen geleverd aan overheden en bedrijven, waarvan enkele ook in Nederland. In hoeverre kan er sprake zijn van concurrentie? Mocht e Volvo C30 EV daadwerkelijk in serieproductie zijn genomen, dan hadden modellen als de BMW i3, Nissan Leaf, Volkswagen e-Golf, Ford Focus of de Mercedes-Benz B-klasse de strijd aan kunnen binden.

Prijzen en bijtelling

De Volvo C30 EV is niet in serieproductie gegaan en daarmee is er ook geen verkoopprijs bepaald. De ontwikkelingskosten per auto bedragen ruim € 75.000,- en dat kun je niet vertalen naar een commerciële adviesverkoopprijs.

Wil jij meer weten over de actuele (semi-) elektrisch aangedreven modellen van Volvo? Kijk dan op www.volvo.nl

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment