Volvo XC90 T8

Written by on 13 april 2015 in plug-in hybride-auto's - No commentsDe nieuwe Volvo XC90 T8 Twin Engine is de plug-in hybride uitvoering van de nieuwe XC90. De auto is in 2015 gelanceerd en valt in ditzelfde jaar in de gunstige bijtellingscategorie van slechts 7%. De auto heeft een schitterend nieuw design en in combinatie met de krachtige en toch zuinige prestaties op motorisch gebied, moet de nieuwe Volvo XC90 T8 Twin Engine wel succesvol worden.Volvo XC90 T8 Twin Engine

De Volvo XC90 is in 2002 op de markt gebracht. Nadat vele andere premium automerken een grote SUV in het assortiment hebben opgenomen, kunnen de Zweden niet achterblijven. De XC90 is een auto die ruimte, comfort en luxe koppelt aan een stoere auto welke hoog op de wielen staat. Met enkele kleine, kosmetische aanpassing tussentijds, is het in 2014 tijd om een geheel nieuwe Volvo XC90 aan het publiek te tonen. En als er wordt gesproken over een nieuwe XC90, dan mag je dit letterlijk nemen. De auto is helemaal opnieuw ontworpen. Dat zie je aan de buitenzijde, maar vooral onderhuids is de auto helemaal nieuw. De nieuwe Volvo XC90 staat op het nieuwe SPA platform, welke Volvo in de toekomst voor meer van haar modellen zal gaan gebruiken.

Design

nieuwe volvo xc90 t8 2De nieuwe Volvo XC90 is geheel opnieuw ontworpen. De auto is van binnenuit opnieuw opgebouwd. Het nieuwe platform is de basis. Aan de buitenzijde zijn vooral de smalle, horizontale koplampunit opvallend, evenals de grote grille met Volvo logo. De kenmerkende achterlichtunits zijn gebleven, zij het lichtelijk aangepast op het nieuwe model. Verdwenen is de opvallende rand die de oude XC90 het idee van ‘dikke dijen’ gaf. De nieuwe XC90 oogt zeer elegant!

Binnenin is veel gebruik gemaakt van natuurlijk, Zweedse materialen, zoals hout en leer. Alles is tot op detailniveau zeer netjes afgewerkt. De CEO van Volvo zegt: “ … het is de meest luxueuze Volvo die we ooit hebben gemaakt!”

Uitrusting

De nieuwe Volvo XC90 kan rijkelijk uitgerust worden. Standaard zijn er 3 uitrustingsniveaus:

  • Momentum
  • Inscription
  • R-Design

Het instapniveau Momentum biedt standaard 7 zitplaatsen, cruise control, alarm, regensensor, hill start en parkeerassistentie, uitgebreide audio, lederen bekleding, elektronische climate control, LED koplampen en nog veel meer. Eigenlijk is de auto helemaal compleet om op pad te gaan. De Inscription uitvoering biedt net wat meer luxe en comfort, waar de R-Design een sportiever accent op de auto legt. Je kunt de auto verder helemaal naar wens configureren met opties en accessoires tegen meerprijs. Maak er jouw eigen Volvo XC90 van!

Techniek / motoren

  • Topsnelheid: 225 kilometer per uur
  • Acceleratie (0-100 km/u): 5,6 seconden
  • Gecombineerd vermogen: 407 pk
  • Gecombineerd brandstofverbruik: 2,1 liter per 100 kilometer
  • Gemiddelde CO2-uitstoot: 49 gram per kilometer
  • Actieradius (alleen elektrisch): 43 kilometer

De nieuwe Volvo XC90 T8 beschikt over een viercilinder benzinemotor (318 pk) en een elektromotor (64 kW/82 pk). Het gezamenlijke vermogen gaat net over de 400 pk. De uitstoot van CO2 is beperkt tot slechts 49 gram per kilometer en dat is een concurrerend voordeel voor de Zweed. Vergelijkbare modellen van andere premium automerken, gaan over de 50 gram heen en komen daardoor in een andere bijtellingscategorie. Keuzes voor auto’s, zeker door de zakelijke gebruikers, worden met name op basis van de bijtelling gemaakt!

De motoren in de XC90 met de plug-in hybride aandrijving werken naadloos met elkaar samen. De elektromotor ondersteunt waar nodig de verbrandingsmotor. Waar mogelijk wordt overtollige energie weer omgezet in stroom, welke wordt opgeslagen in de lithium-ion accu. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het recuperatieve remsysteem. Je kunt ook volledig op elektrische aandrijving een beperkte afstand afleggen. De maximale snelheid bedraagt in dat geval 130 kilometer per uur, wat voldoende is om zelfs de snelweg op te kunnen.

nieuwe volvo xc90 t8De nieuwe XC90 T8 laad je op met een kabel met stekker. Je koppelt de auto aan een willekeurig stopcontact of aan een laadstation thuis of openbaar. Afhankelijk van de bron waarop je de auto aansluit, zal de oplaadtijd variëren. Je hebt ook verschillende kabels nodig. Schaf jij een nieuwe Volvo XC90 T8 aan, dan ontvang je een training in het opladen van jouw auto.

Concurrentie

De nieuwe Volvo XC90 T8 is een luxueuze (premium) SUV, maar mét schonere en zuinige aandrijving. Er zijn andere SUV’s die hetzelfde aanbieden en als concurrent de strijd met de XC90 aan durven te gaan: nieuwe Audi Q7 e-tron, nieuwe BMW X5 xDrive, nieuwe Porsche Cayenne S e-Hybrid, nieuwe Mercedes-Benz GLE 500e, nieuwe Land Rover Range Rover Hybrid of de Lexus RX450h.

Bekijk hier een video van de dubbeltest (bron Autoweek): Volvo XC90 T8 versus Mercedes-Benz GLE 500e!

Prijzen en bijtelling

Je rijdt in een nieuwe Volvo XC90 T8 vanaf € 75.990,-. De bijtelling is slechts 7%, vanwege de lage CO2 emissie van slechts 49 gram per kilometer.

Meer weten over de nieuwe Volvo XC90 T8 Twin Engine? Kijk dan op www.volvocars.com!

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!Leave a Comment