wat is een 100% elektrische auto?Wat is een 100% elektrische auto? Je spreekt van een 100% elektrische auto, wanneer de auto is voorzien van een aandrijving die volledig wordt gevoed door de stroom vanuit een accupakket. De auto heeft géén alternatieve aandrijvingsbron, zoals een verbrandingsmotor (benzine of diesel), zoals wel het geval is bij een hybride auto of auto met range extender. Je laadt een 100% elektrische auto op aan een laadpaal, thuis of onderweg, waarna je weer verder op pad kunt. De 100% elektrische auto krijgt ook energie terug van het regeneratief remsysteem.

Wat is een 100% elektrische auto?

De 100% elektrische auto heeft enkel en alleen de aandrijving van een elektromotor. Deze wijze van elektrisch rijden is de meest verantwoorde wijze: er komt geen andere brandstof dan stroom aan te pas. Het accupakket verzorgt de energievoorziening naar de elektromotor en deze motor drijft de wielen, dus de auto aan.

Opladen van de auto

wat is een 100% elektrische auto - opladen Nissan LeafDe stroom in de accu’s is niet onbeperkt en dient te worden aangevuld. Dit opladen van de accu’s kun je thuis doen, maar ook onderweg. Thuis kun je de 100% elektrische auto met een kabel aansluiten op het lichtnet, gewoon in elk willekeurig stopcontact. Deze wijze van opladen duurt het langst. Afhankelijk van het merk en type auto, maar eigenlijk meer van het accupakket in de auto, kan het opladen aan een normale stroomvoorziening meerdere uren duren.

Als je thuis een laadstation hebt geïnstalleerd, heb je een andere kabel met stekker nodig. Er gaat meer vermogen door de kabel naar jouw auto. Het opladen gaat dan ook zeker sneller (tot wel 25% sneller). Ditzelfde resultaat heb je bij de openbare laadpalen. Dan zijn er nog de snelladers. Die heb je in een thuisvariant, als ook openbaar. Snellaadstations kunnen een accupakket in een kwartier tot halfuur weer grotendeels opladen. Vanzelfsprekend zijn fabrikanten van auto’s en accu’s continu bezig op deze technologie te verbeteren. Men wil de klant zo min mogelijk moeten laten wachten op het laden van de auto, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het rijcomfort (waaronder ook de actieradius van de auto) . De toekomst zal het leren!

100% elektrische auto’s krijgen ook energie terug van een regeneratief remsysteem. Wanneer je afremt op de motor, ontstaat er energie die door de elektromotor terug wordt gegeven aan het systeem. Het wordt opgeslagen in het accupakket. Let wel, dit systeem werkt op afremmen op de motor. Zodra de remmen van de auto het afremmen overnemen, gaat deze bron van winnen van energie verloren. Niet dat je hier de auto weer helemaal vol mee laadt, maar het draagt zeker bij tot een nog zuiniger verbruik van de auto … en dus extra kilometers rijplezier.

Voorbeelden van 100% elektrische auto’s

Enkele voorbeelden van 100% elektrische auto’s zijn:

  • BMW i3
  • Citroen C-Zero
  • Ford Focus Electric
  • Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive
  • Nissan Leaf
  • Renault ZOE
  • Tesla Model S
  • Volkswagen e-up!
  • Volkswagen e-Golf
  • Volvo C30 EV

Wil jij meer weten over andere vormen van elektrisch rijden, zoals de hybride of plug-in hybride auto’s?

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!