wat is een hybride auto?Auto’s met elektrische aandrijving komen steeds meer op de markt beschikbaar. Tot voor kort wogen de ontwikkelingskosten en de beperkte mogelijkheden van het elektrische rijden , zoals een beperkte actieradius, niet tegen elkaar op. Door baanbrekende ontwikkelingen op technologisch gebied, nemen steeds meer automerken auto’s met elektrische aandrijving op in hun assortiment. Er zijn verschillende soorten auto’s met elektrische aandrijving. Eén ervan is de hybride auto. Wat is een hybride auto?

Wat is een hybride auto?

Een hybride auto is een voertuig, dat gebruik maakt van twee motoren die samen zorgen voor de aandrijving van het voertuig: een verbrandingsmotor en een elektromotor. Beide motoren hebben brandstof nodig. De verbrandingsmotor haalt haar brandstof (diesel of benzine) uit de brandstoftank. De elektromotor haalt de energie (stroom) uit het accupakket dat in de auto is ingebouwd.

Aanvullen brandstof

De brandstof die beide motoren verbruiken is niet oneindig. Benzine of diesel vul je bij aan de pomp. De energie in de accu’s van een hybride wordt bijgevuld tijdens het rijden. De verbrandingsmotor drijft niet alleen de wielen aan, maar ook een generator die stroom levert aan het accupakket. Tevens bestaan er regeneratieve remsystemen, die de energie die vrijkomt bij het remmen, omzetten naar stroom welke wordt opgeslagen in de accu’s. Je kunt de accu’s van een hybride auto dus niet opladen door ze aan te sluiten op een externe bron (zoals een laadpaal).

Hoe werken de motoren in een hybride auto?

wat is een hybride auto - tekeningDe hybride auto wordt aangedreven door de verbrandingsmotor, de elektromotor of door een samenwerking tussen beide motoren. De elektromotor kan dus zowel ondersteunend zijn aan de verbrandingsmotor, maar ook zelfstandig de auto aandrijven! In de ondersteunende modus, springt de elektromotor bij op die momenten dat er een meer dan gemiddelde prestatie moet worden geleverd en er dus meer energie nodig is. Denk aan situaties als optrekken, inhalen, accelereren, heuvel op rijden.

Geavanceerde technologie zorgt ervoor dat de auto continue schakelt tussen beide aandrijvingen. Op deze wijze kan de verbrandingsmotor in een optimaal toerental blijven draaien. Deze gecombineerde werken zorgt dus voor betere prestaties (minder verbruik, meer kilometers, minder CO2-uitstoot).

Het accupakket van sommige hybride auto’s heeft een beperkte capaciteit en is enkel en alleen gericht op de ondersteunende taak. Als je alléén op de elektromotor wilt rijden, dan sta je na enkele kilometers al stil langs de weg. Dit zijn met name hybride auto’s van de eerste generatie. Tegenwoordig tref je meer de zogeheten full-hybride auto’s. Deze auto’s kunnen zowel alleen op de verbrandingsmotor of alléén op de elektromotor rijden. Of natuurlijk in een gecombineerde werking. De accu’s van deze hybride auto’s hebben meer capaciteit en kunnen tot wel 50 a 60 volledig elektrische kilometers leveren. Daarna springt de verbrandingsmotor bij.

Voorbeelden van een hybride auto

Enkele voorbeelden van hybride auto’s zijn:

  • Toyota Prius (niet de plug-in hybride)
  • Peugeot 3008 Hybrid4
  • Lexus CT200H
  • Honda Insight Hybrid
  • Citroen DS5 Hybrid4
  • BMW ActivHybrid 3/5/7 serie

Wil jij meer weten over de voordelen en nadelen van een elektrisch aangedreven auto?

Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!