wat is een plug-in hybride-auto?

 

De elektrische auto wordt steeds populairder. Er zijn door autofabrikanten in de loop der jaren meerdere oplossingen gevonden in de zoektocht naar de ideale balans tussen ‘groen rijden’ en rijdgemak. Vooral de beperkte capaciteit van de accu’s heeft menig brein doen kraken: hoe kun je dat vergroten en dus meer kilometers maken op een volgeladen accu?. Naast hybride auto’s en auto’s met range extenders, is de plug-in hybride auto een heel goed alternatief. Wat is een plug-in hybride auto?

Wat is een plug-in hybride auto?

De plug-in hybride auto heeft zowel een elektro- als een verbrandingsmotor als aandrijving. De elektromotor is niet slechts ter ondersteuning van de verbrandingsmotor, maar kan ook geheel zelfstandig de wielen aandrijven. Je kunt zelfs vele tientallen kilometers 100% elektrisch rijden. In de plug-in hybride auto zijn alle voordelen van andere wijzen van elektrisch rijden gecombineerd. Veel autofabrikanten hebben de kat uit de boom gekeken, op welke wijze hun gamma te elektrificeren, maar gaan met de plug-in hybride techniek overstag. Je ziet meer en meer ‘normale’ automodellen met een plug-in hybride aandrijving op de markt verschijnen!

Laden van plug-in hybride auto

Beide motoren maken gebruik van eigen brandstof. Voor de verbrandings-motor zijn dat bijvoorbeeld benzine of diesel. De elektromotor haalt de ‘brandstof’ uit het accupakket. De accu’s worden gevoed door een regeneratief remsysteem. Door te remmen op de motor, komt energie vrij welke door de elektromotor wordt teruggegeven aan en opgeslagen in de accu’s. Ook levert de verbrandingsmotor energie aan de accu’s. Deze aanvullingen zijn niet voldoende om de accu’s helemaal vol te houden, zeker niet als je (kleinere) ritten geheel elektrisch aflegt.

Daarom kun je de accu’s van een plug-in hybride óók opladen middels een kabel met stekker. Deze steek je in een willekeurig stopcontact (plug in). Ook kun je de auto opladen aan een laadstation thuis of aan een openbare laadpaal. Daar is wel een andere kabel met stekker voor nodig omdat er met meer vermogen wordt gewerkt. Zo laad je in enkele uren de accu’s weer helemaal op, afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt en dus hoe leeg de accu’s zijn. Bij snelladers kan dit aanzienlijk korter zijn. Let op, niet elke auto is geschikt voor een snellader!

Voorbeelden plug-in hybride auto’s

Enkele voorbeelden van plug-in hybride auto’s zijn:

Wil jij meer weten over andere vormen van elektrisch rijden, zoals de hybride of 100% elektrische auto’s of auto’s met range extender? Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!

Leave a Comment