wat is een range extender?

 

Wat is een range extender? Wanneer jij je oriënteert op de markt van elektrische auto’s, dan kom je deze term geregeld tegen. De letterlijke vertaling van range extender luidt: ‘vergroter van het bereik’. En dat is precies wat het is! In de automobielindustrie wordt met de range extender de techniek bedoeld, die het rijbereik (actieradius) van de (100%) elektrische auto uitbreidt. De range extender is enkel en alleen aanwezig om het accupakket onderweg op te laden en drijft zelf niet de wielen aan, zoals de verbrandingsmotor bij een hybride dat wél doet!

Wat is een range extender?

De actieradius van een 100% elektrische auto is beperkt. De capaciteit van de accu’s bepaalt grotendeels hoever jij kunt rijden. Als de accu’s leeg zijn, rijdt de auto niet meer! Er zijn in de automobielindustrie verschillende technieken ontwikkeld om het bereik van de elektrische auto te vergroten, zoals:

  • onderweg opladen met een kabel aan een laadpaal
  • meer accu’s met grotere capaciteit in de auto plaatsen
  • verbrandingsmotor én een elektromotor in de auto (hybride)
  • verbrandingsmotor én onderweg opladen (plug-in hybride)
  • range extender

Men wil het de berijder graag makkelijk maken. Autofabrikanten weten dat onderweg opladen na elke 100 tot 200 kilometer, door veel berijders als de meest ongewenste oplossing wordt ervaren. Een automerk als Tesla lost dit op door de auto te voorzien van meer accu’s, maar daardoor wordt de auto wel veel zwaarder. Een verbrandingsmotor in combinatie met een elektromotor maakt het mogelijk om tot wel 800 tot 900 kilometer ver te rijden met zeer gunstige verbruikscijfers. Je blijft dan wel fossiele brandstof gebruiken. De range extender is een alternatief. Wat is een range extender?

Fisker Karma

Onder de range extender wordt een andere bron verstaan die onderweg de accu oplaadt, waardoor het bereik wordt vergroot. Let wel, de andere bron is alléén bedoeld om onderweg de accu’s op te laden. De extra bron drijft de wielen zelf niet direct aan, want dan heb je het namelijk over hybride aandrijving. In de meeste gevallen betreft de andere bron een kleine verbrandingsmotor, maar het kan ook een waterstof-brandstofcel zijn.

De bron is tegenwoordig veelal in de auto zelf gebouwd, maar er zijn ook oplossingen waarbij de oplossing in een aanhanger achter de auto gehangen kan worden. Zo heb je de extra bron alleen bij je, wanneer je het nodig hebt. Dat scheelt aanzienlijk in het standaard gewicht van de elektrische auto, wanneer je een extra accu’s of een verbrandingsmotortje hoeft mee te dragen.

Voorbeelden auto’s met range extender

Enkele voorbeelden van auto’s met een range extender zijn:

Wil jij meer weten over andere vormen van elektrisch rijden, zoals de hybride of plug-in hybride auto’s? Bekijk het complete overzicht van alle elektrische auto’s op de Nederlandse wegen!

Leave a Comment