wat zijn voordelen en nadelen van een hybride?


 

Voordelen en nadelen van een hybride auto

Als je bewust wilt autorijden, dat wil zeggen met meer aandacht voor het milieu, dan is het kiezen voor elektrisch autorijden één van de mogelijkheden. In plaats van een auto met een verbrandingsmotor, zoals een benzine- of dieselmotor, kun je kiezen voor een auto met een 100% elektrische aandrijving. Omdat de volledig elektrische auto een beperking heeft, te weten een zeer beperkte actieradius, is de hybride auto een uitkomst. De hybride auto heeft twee bronnen voor de aandrijving van de wielen: de verbrandingsmotor én een elektromotor. Daarmee lijkt een hybride auto de uitkomst: wél elektrisch rijden, zonder de beperkte actieradius en de bijbehorende angst om langs de kant van de weg te komen staan. Waarom zou je wel of juist niet kiezen voor een hybride auto? Wat zijn voordelen en nadelen van een hybride auto?

Voordelen van een hybride auto

minder uitstoot – Vooral in het drukke stadsverkeer, waar je veel moeten afremmen en optrekken, neemt de elektromotor veel van het ‘vuile werk’ waar. Dit verlaagt de totale uitstoot van de auto.

lager verbruik – Door ondersteuning van de elektromotor verbruikt de verbrandingsmotor minder brandstof (benzine of diesel). Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

lagere verbruikskosten – Het opladen van de accu’s kost een fractie van het bedrag dat je moet afrekenen aan de pomp na het tanken van een fossiele brandstof. De kosten per kilometer zijn dus veel lager. Heb je een hybride dan ondersteunt de elektromotor de verbrandingsmotor, die hierdoor minder brandstof verbruikt. Ook met een hybride heb je dus minder verbruikskosten.

belastingvoordeel – Zowel bij aanschaf (géén BPM) als voor leaserijders (minder bijtelling), kan voordeel worden genoten ten opzichte van berijders van conventionele auto’s. Lees meer over belastingvoordeel bij een elektrische auto.

goedkoper dan een normale auto – De aanschaf van een hybride auto is duurder. Echter vanwege het belastingvoordeel bij de aanschaf en de lagere verbruikskosten, verdient een hybride auto deze hogere aanschafkosten weer terug. Vuistregel is dat je na circa 4 a 5 jaar, of zo’n 75.000 kilometer, voordeliger rijdt dan in een normale auto.

imago – Los van harde cijfers, heeft het rijden van een hybride auto ook een ‘groen’ imago. Dat imago kan zowel voor een particulier als ook voor een bedrijf een belangrijke reden zijn om voor een hybride auto te kiezen.


 

Nadelen van een hybride auto

hoge aanschafprijs – De aanschafprijs van een hybride auto ligt hoger dan bij een auto met verbrandingsmotor. Door belastingvoordeel en lagere verbruikskosten, verdien je dit op termijn weer terug (zie bij voordelen).

beperkte actieradius – Je kunt op de accu’s slechts een beperkte afstand afleggen (actieradius). Heb je een 100% elektrische auto, dan moet je op tijd bij een laadpaal staan! Met een hybride auto en een auto met range extender is de beperkte actieradius nog steeds een uitdaging, maar door ondersteuning van of gecombineerde werking met de verbrandingsmotor, kunnen afstanden tot honderden kilometers met gemak afgelegd worden.

minder ruimte – ondanks dat steeds meer automerken gangbare modellen gaan voorzien van een hybride aandrijving, heb je bij een hybride model niet automatische hetzelfde gebruikersgemak als bij dezelfde auto met verbrandingsmotor. Met name de ruimte in de auto kan beperkt zijn, doordat de accu’s voor de elektromotor ruimte in beslag nemen.

alternatieven – De prestaties van een benzine-hybride zijn nagenoeg gelijk aan die van een moderne dieselmotor. De diesel is echter wel véél goedkoper in de aanschaf. Kies je dus alleen voor een (benzine)hybride omwille van de lagere verbruikskosten, dan is een diesel zeker ook het overwegen waard. Echter, een diesel is wel meer vervuilend (meer uitstoot), zeker in het stadsverkeer.

geluid – Een elektromotor maakt géén geluid. Is dat een nadeel? Medeweggebruikers kunnen jou hierdoor missen, omdat ze je niet horen aankomen. Je moet meer alert zijn op het gedrag van jouw medeweggebruikers, vooral in gebieden waar veel voetgangers zijn, zoals in een parkeergarage.

verwerking accu’s – Elektrisch rijden is milieuvriendelijker dan rijden in een auto met alleen een verbrandingsmotor. Waar je echter ook rekening mee moet houden, is de hogere mate van complexiteit van het fabricageproces van een hybride auto. En wat gebeurt er met de accu’s nadat de auto is afgeschreven?